Ingezonden persbericht


Mime-Version: 1.0

Message-Id:

13 Luchtverkeersleidingen en EUROCONTROL kiezen voor PENS

AMSTERDAM - 9 maart 2010 ­ Veertien PENS-gebruikers (Pan Europpean Network Service - Pan-Europese Netwerkservice), namelijk dertien grote Europese luchtverkeersleidingen en EUROCONTROL, hebben zich binnen de deadline van de eerste fase van de implementatie van PENS eind februari aangemeld. In oktober 2009 werd SITA verkozen als leverancier van netwerkdiensten in het kader van dit project.

De ANSP's (Air Navigation Service Providers - Luchtverkeersleidingen) die inmiddels een contract voor de levering van de PENS-service hebben afgesloten, zijn AENA, (Spanje), Avinor (Noorwegen), Croatia Control (Kroatië), DFS (Duitsland), ENAV (Italië), Finavia (Finland), HungaroControl (Hongarije), LFV (Zweden), LPS (Slowakije), NATS (Groot-Brittannië), NAV Portugal, NAVIAIR (Denemarken) en Slovenia Control (Slovenië).

PENS is een beheerde backbone-service voor regionale communicatie op basis van een Internet Protocol. Hiermee zijn de 38 ANSP's van de EUROCONTROL-lidstaten in staat om operationele spraak- en datacommunicatie met betrekking tot luchtverkeersleiding op een consistente en geïntegreerde manier uit te wisselen. De service is een alternatief voor de wederzijdse ad hoc communicatie zoals deze tegenwoordig tussen de ANSP's plaatsvindt, en zal resulteren in een hoger serviceniveau en lagere totaalkosten.

Yvan Fischer, manager PENS-ontwikkeling bij EUROCONTROL, zegt hierover: 'Het feit dat 13 van de in totaal 38 ANSP's in de EUROCONTROL-lidstaten zich binnen vier maanden na ondertekening van het hoofdcontract met SITA hebben aangemeld, overtreft onze verwachtingen. Dit laat duidelijk zien dat de ANSP's de service zo snel mogelijk in gebruik willen nemen. Bovendien zullen deze ANSP's door gebruik van de service voldoen aan de regelgeving inzake een gemeenschappelijk Europees luchtruim die in 2011 van kracht wordt en in het kader waarvan de luchtverkeersleidingcentra vluchtgegevens met elkaar moeten uitwisselen.'

Akhil Sharma, directeur Air Traffic Management bij SITA, zegt: 'Dat de ANSP's PENS zo snel accepteren als ruggengraat voor de operationele communicatie op het gebied van luchtverkeersleiding in Europa, laat goed zien dat dit toonaangevende project voor de transformatie van de luchtverkeersleiding in Europa hun rendement zal opleveren. Met dit programma bepalen EUROCONTROL en de ANSP's een nieuwe norm. Ik ben er zeker van dat andere regio's in de wereld dit voorbeeld van best practice in het licht van hun eigen situatie zullen evalueren. Gezien de mondiale aard van de luchtverkeersleiding zullen hun behoeften niet anders zijn dan die van de Europese ANSP's.'


- EINDE ­


Noot voor redacties


Voor aanvullende informatie (