Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
31 Vragen van de heer V. Oldenborg
(ingekomen 18 februari 2010
en antwoorden door het college verzonden op 9 maart 2010)

Voordorp is een rustige wijk in Utrecht Noordoost. Of beter, tot november 2009 was Voordorp een rustige wijk. Sindsdien is er een bistro gevestigd in het hart van de wijk, die de omwonenden in het weekend van de nachtrust berooft. De website geeft onder andere aan dat de bistro op vrijdag en zaterdag geopend is van 17 uur tot 'laat', met vanaf 23 uur live-muziek. Volgens omwonenden betekent 'laat' openingstijden tot 07 uur 's ochtends, met overlast van luid sprekende bezoekers, hard optrekkende auto's als enkele ongewenste bij-effecten.

Stadspartij Leefbaar Utrecht is groot voorstander van kleinschalige buurtgebonden horecagelegenheden in de wijken. Zij verlevendigen de wijk en zijn goed voor de sociale cohesie. Althans, zolang de bezoekers overwegend uit de eigen wijk komen en te voet of te fiets naar de horecagelegenheid komen.

Dat lijkt in Voordorp niet het geval te zijn. Daarom stelt de fractie van Stadspartij Leefbaar Utrecht de volgende vragen aan het Utrechtse college van burgemeester en wethouders:


1. Is het college op de hoogte van de ondervonden overlast in de wijk Voordorp?

Ja.


2. Is de betreffende bistro voorzien van een vergunning die het toelaat tot diep in de nacht geopend te zijn? Zo ja, waarom geeft de gemeente dergelijke vergunningen uit in woonwijken?

Ja. De Horecaverordening Utrecht 2004 kent geen beperking van openingstijden van horecabedrijven en maakt geen onderscheid tussen woonwijken en andere gebieden in de stad.


3. Tot hoe laat mag er live-muziek gespeeld worden? Wordt hierop in de buitenwijken gehandhaafd?

In de wettelijke regelgeving (het Activiteitenbesluit, gebaseerd op de Wet Milieubeheer) is geen tijdsbeperking voor het spelen van live-muziek opgenomen. Wel is er een geluidsnorm die gedurende de avond en nacht strenger is. Indien de live-muziek binnen de geluidsnorm blijft is er geen reden om te handhaven. Op deze geluidsnorm wordt wel gecontroleerd. zie ook het antwoord op vraag 4.


4. Welke stappen gaat het college zetten om de overlast voor de omwonenden te beperken, opdat zij voortaan ook in het weekend weer van een ongestoorde nachtrust kunnen genieten?

Er hebben naar aanleiding van de klachten diverse inspecties plaatsgevonden bij het betreffende horecabedrijf. De ondernemer is conform het Beleid handhaving en vergunningverlening horeca aangesproken op de overlast. Indien geconstateerd wordt dat overlast zich verder voordoet, zal conform dit beleid handhavend worden opgetreden. Concreet betekent dit dat als overlast zich blijft voordoen, dat dit tot opleggen van sluitingstijden, tijdelijke sluiting of intrekking van de vergunningen kan leiden.

Voorts is naar aanleiding van geluidsklachten een geluidsmeting bij de klagers gepland, om te controleren of de vastgestelde geluidsnormen worden overschreden. Het betreffende horecabedrijf heeft naar aanleiding van de inspectie opdracht gegeven tot het maken van een akoestischrapport. Dit rapport zal vertaald worden in een maatwerkvoorschrift dat wordt verbonden aan de inrichting. Indien dit maatwerkvoorschrift wordt overtreden zal dit leiden tot handhavend optreden, zoals het opleggen van een last onder dwangsom.

Tot slot zal de controle op het betreffende horecabedrijf worden geĂŻntensiveerd.

---- --