Gemeente Utrecht

2010 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
30 Vragen van mevrouw G.A. Oskam
(ingekomen 17 februari 2010
en antwoorden door het college verzonden op 9 maart 2010)

D66 heeft bericht gekregen dat er UMTS-zenders geplaatst zouden zijn vanaf oktober 2009 op de Katholieke Kerk in Vleuten. Naast de kerk staat één van de grootste basisscholen van Vleuten, de Willibrordschool.

D66 heeft hierover de volgende vragen:


1. Is een UMTS-zender onderhevig aan een bouwvergunning in de gemeente Utrecht? Zo ja, is deze aangevraagd en verleend in dit geval?

Vaak is het plaatsen van een antenne-installatie bouwvergunningsvrij. Voor onderhavig geval is een bouwvergunning vereist, omdat de installatie in een monumentaal pand wordt geplaatst. Een vergunning voor deze installatie is aangevraagd en verleend. Tevens is ontheffing van het bestemmingsplan verleend.


2. Bij beschikking van de rechtbank van Den Bosch van 27 april 2007 is de weigering door de gemeente Veldhoven van een vergunning tot plaatsing van een UMTS vernietigd omdat die gemeente geen belangenafweging had gemaakt en geen "antennebeleid" had. Heeft de gemeente Utrecht dat?

De vernietiging door de rechtbank is gebaseerd op het feit dat a. veronderstelde gezondheidsrisico's geen reden kunnen zijn voor het weigeren van een aanvraag sinds in 2006 de resultaten van een Zwitsers onderzoek hieromtrent bekend zijn en b. dat het ontbreken van antennebeleid geen reden is om een aanvraag te weigeren. Dit tweede betekent overigens niet dat voor het weigeren van een antenne-installatie antennebeleid vereist is. De gemeente beschikt sinds 2004 over GSM/UMTS beleid.


3. Is in de eventuele vergunningverlening rekening gehouden met het feit dat er een grote basisschool vlakbij staat?

Nee. Omdat jurisprudentie de stelling ondersteunt dat vermeende gezondheidsrisico's geen reden zijn om de plaatsing van antenne-installaties te weigeren, hebben gemeenten geen beleidsruimte in de afweging of de plaatsing van UMTS-installaties in verband met vrees voor de gezondheid zou moeten worden geweigerd.


4. Er is een Europese limiet voor de blootstelling aan elektromagnetische straling van UMTS-zenders. Welke is dat? Wordt hierbij rekening gehouden met de blootstelling van kinderen aan deze straling?

Ja, deze bedraagt 61 volt/meter.

Uit het Zwitserse onderzoek komt naar voren dat er geen vrees is voor de gezondheid, waarmee ook vanzelfsprekend de gezondheid van kinderen wordt bedoeld.


5. Hoe wordt er gecontroleerd op de normen voor elektromagnetische straling? Hoe is het overleg geweest ten tijde van de plaatsing met bestuur, directie, ouderraad en medezeggenschapsraad van de Willibrordschool?

De gemeente heeft geen toezichthoudende taak met betrekking tot elektromagnetische straling van antenne-installaties. Het toezicht wordt steekproefsgewijs door het agentschap Telecom uitgevoerd.

Een ieder is in de gelegenheid gesteld zijn zienswijze kenbaar te maken. De Willibrordschool, mede namens de medezeggenschapsraad en de oudervereniging, heeft hier gebruik van gemaakt. De zienswijze had betrekking op veronderstelde gezondheidsrisico's. Zoals onder 2 staat vermeld kan de vrees voor risico's geen reden zijn voor het weigeren van deze aanvraag. Er heeft overigens geen nader overleg plaatsgevonden, mede gelet op de beperkte beleidsvrijheid ten aanzien van het plaatsen van antenne-installaties.

---- --