Gemeente Utrecht

Toelichting op besluiten van het college van burgemeester en wethouders en bijgaand een los persbericht:


1 Regelgeving Wet werk en bijstand aangepast
Met ingang van 1 oktober 2009 is de Wet investeren in jongeren (WIJ) in werking getreden. Hiermee behoort de groep jongeren tot 27 jaar niet langer tot de kring van rechthebbenden van de Wet werk en bijstand (WWB). Uitzondering hierop vormt de groep jongeren die nog onder het overgangsrecht vallen en in dat kader tot uiterlijk 1 juli 2010 hun aanspraken op de WWB behouden.

De komst van de WIJ en de daarmee samenhangende wijzigingen van de WWB, hebben gevolgen voor de gemeentelijke WWB-regelgeving. De doelgroep van de WIJ (jongeren tot 27 jaar) is hier aan toegevoegd. Beleid op handhaving, terugvordering en verhaal wordt voor de WIJ (jongeren) niet anders ingevuld dan voor WWB (27-plussers). Om die reden wordt gebruik gemaakt van bestaande regelgeving onder de WWB.

In de re-integratieverordening WWB en de toeslagenverordening WWB zijn de jongeren verwijderd als doelgroep. Voor deze onderwerpen heeft de gemeente Utrecht voor jongeren onder de WIJ eigen regelgeving opgesteld.

Meer informatie: Bestuurscommunicatie, 030 - 286 11 32


2 Stedenbouwkundig programma van eisen Gerrit Rietveldcollege Burgemeester en wethouders hebben het stedenbouwkundig programma van eisen (SPvE) voor de nieuwbouw van het Gerrit Rietveldcollege aan de Winklerlaan vastgesteld. Hierbij worden ook ongeveer tachtig woningen en 1.200 m² voor maatschappelijke en commerciële voorzieningen gebouwd. De opbrengsten hiervan komen ten goede aan de nieuwbouw van de school. Het SPvE is in de inspraak geweest en zal nu worden voorgelegd aan de raadscommissie Stad en Ruimte en aan de gemeenteraad.

Het huidige schoolgebouw blijft in gebruik tijdens de bouw van de nieuwe school. Het nieuwe gebouw komt op het sportveld naast de school. Na de verhuizing naar het nieuwe gebouw wordt het huidige schoolgebouw afgebroken en komen op die plek woningen en voorzieningen. De school wil met een nieuw leerconcept en het nieuwe gebouw in de toekomst aantrekkelijk blijven voor leerlingen. Nieuwe voorzieningen die hier komen, moeten een toevoeging voor de wijk zijn. Samen met omwonenden en belanghebbenden wordt dit nog onderzocht. Te denken valt aan bijvoorbeeld fysiotherapie en buitenschoolse opvang.

In het SPvE is opgenomen dat de bomen aan de Winklerlaan behouden blijven. Langs de Eykmanlaan komt een nieuwe dubbele bomenrij. De bomen aan de Prof. Reinwardtlaan en Prof. Jordanlaan worden aangevuld. Verder komt er nieuw openbaar groen. Verkeer en parkeren worden goed ingepast; er komt een extra aansluiting op de Eykmanlaan.




Gemeente Utrecht