Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Hellendoorn, 9 maart 2010

De nieuwste hype van Nederland:

Doe maar mee... als je durft!

Dit voorjaar introduceert Avonturenpark Hellendoorn middels workshops de sport 'sportstapelen' op basisscholen in Oost-Nederland. Onder de naam speed stacking is sportstapelen in het buitenland, al een groot succes. De workshops worden gegeven door twee enthousiaste stagiaires van Avonturenpark Hellendoorn; Betül Güreler en Lianne ten Brinke. Zij volgen de studie Evenementenorganisatie aan het ROC van Twente. Sportstapelen is fun en stimuleert de motoriek, coördinatie en concentratie van de basisschoolleerlingen.

Tijdens de workshop gaan de leerlingen eerst een spectaculair filmpje kijken, waarin de wereldkampioen sportstapelen zijn kunsten vertoont. Vervolgens maken ze kennis met de sportstapel uitrusting en worden de verschillende handelingen geoefend. De workshop wordt afgesloten met een spannende wedstrijd in de vorm van een estafette! Na de workshop laten de stagiaires een complete sportstapel set achter op de school zodat er de komende tijd in de pauzes goed geoefend kan worden.

Sportstapelen
Sportstapelen is een sport waarbij kinderen leren om zo snel mogelijk bekers op en af te stapelen. Sportstapelen is in het buitenland, onder de naam speed stacking, al een daverend succes. De behendigheid van de kinderen wordt gestimuleerd, ook is het goed voor de concentratie en leren de kinderen hun linker- en rechterhand goed samen te laten werken.

Bekijk de video's op http://www.speedstacks.com/videos/new_world_record_cycle-35 of http://www.youtube.com/watch?v=N1B1HWNyAZ0 om een goed beeld te krijgen van deze sport.

De uitrusting
Om te kunnen sportstapelen heb je een set speedstacks nodig. Dit zijn 12 bekers die speciaal zijn ontworpen voor het sportstapelen. Het stapelen gebeurt bij voorkeur op een sportstapel mat waaraan een timer is gekoppeld. Je legt je handen op de voelers van de timer en zodra je handen los zijn van de timer, begint te tijd te lopen. Er moet dan zo snel mogelijk gestapeld worden. Zodra de handen teruggelegd worden op de timer stopt de tijd.

De handelingen
De leerlingen leren in de workshop de 3 handelingen, de zogenoemde "stacks". De eerste handeling is de 3-3-3. Hierbij bouw je heel snel 3 torentjes van 3 bekers om ze vervolgens net zo snel weer af te bouwen. Daarna leren de leerlingen de 6-6. De torens worden nu wat groter en hoger en bestaan uit 6 bekers. Tijdens het laatste onderdeel leren ze de grootste toren, deze toren bestaat uit maar liefst 10 bekers en 2 bekers aan de zijkant van de tafel, de 1-10-1. Hoe vaker de leerlingen de handelingen herhalen, hoe sneller ze worden.

De estafette
Aan het einde van de workshop wordt er een estafette gehouden. De leerlingen strijden dan in groepjes tegen elkaar. Ze moeten dan samenwerken en de behendigheid van het sportstapelen in een hoog tempo laten zien. De groep die wint krijgt een leuke prijs van Avonturenpark Hellendoorn.

Spellendoorn
In april, mei en juni staat Avonturenpark Hellendoorn helemaal in het teken van spelen, spelletjes en games tijdens Spellendoorn. Je kunt verschillende spellen spelen in en rond de attracties, hiermee kun je stickers en knikkers verdienen. Tussen alle knikkers zijn in totaal 10 zilverkleurige knikkers verstopt. Die knikkers geven recht op een plek in de finale. Tijdens het finalespel wordt gestreden om een echte gouden knikker, ter waarde van maar liefst 2500 euro. Tijdens Spellendoorn worden dagelijks workshops sportstapelen georganiseerd.