Ingezonden persbericht


9 maart 2010

NS en het Stedelijk Museum Schiedam presenteren Alex van Warmerdam op Proefstation Leiden

Het Stedelijk Museum Schiedam presenteert van 4 tot en met 22 maart 2010 op station Leiden Centraal een voorproefje van de eerste grote tentoonstelling van Alex van Warmerdam. Zijn veelzijdige oeuvre is van 14 februari t/m 24 mei 2010 te zien in het Stedelijk Museum Schiedam.
De onlangs geplaatste informatiewand van 15 bij 2,8 meter op het evenementenplein op Proefstation Leiden heeft het museum uitgedaagd tot het maken van een ontwerp, waarbij de koffers uit het werk van de theatermaker, filmmaker, schrijver en schilder de associatie aangaan met het thema `Reizen'.
Leiden Centraal, sinds 15 februari 2008 `Proefstation', beschikt met het evenementenplein over een voorziening waar andere partijen een podium geboden kan worden.

De presentatie van het multitalent Alex van Warmerdam op een NS-locatie sluit aan bij de visie van NS `Van overstapstation naar dynamisch stadsportaal'. De stations van de toekomst zijn niet alleen een plek van aankomst en vertrek, maar bieden ook ruimte voor verblijf en vermaak. Het station als de plek waar mensen geïnspireerd raken, waar het wachten leuk wordt en je misschien wel een treintje later wilt nemen.

Het Stedelijk Museum Schiedam ziet het als een eer om als eerste museum op station Leiden Centraal de reizigers te informeren en inspireren via deze nieuwe vorm van informatie- voorziening.
De tentoonstelling in het museum ontvouwt de gedachtewereld van Van Warmerdam, vervuld van grimmige humor en absurdistische wendingen. Nieuwe ensceneringen van filmfragmenten, beelden uit theatervoorstellingen, affiches, foto's en maquettes gaan samen met schilderijen, tekeningen, grafisch werk, teksten en ter plekke vervaardigde wandschilderingen. Van Warmerdam beweegt zich tussen de diverse artistieke disciplines. Vanaf het begin speelt de beeldende kunst een hoofdrol in zijn werk. Niet alleen treden in zijn voorstellingen en boeken schilders op of personages die schilder zouden willen zijn. Ze doen ook mee op het toneel en in de films, als onderdeel van het decor. Het museum heeft met deze tentoonstelling een primeur en pionierswerk verricht om het veelzijdige oeuvre in de context van de beeldende kunst te laten zien.