Gemeente Utrecht

Masterplan Sociale Zaken Utrecht vastgesteld

Vandaag is in het college van burgemeester en wethouders het 'Masterplan Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2010-2013' vastgesteld. Het plan voorziet de komende vier jaar in een afbouw van 116 formatieplaatsen bij de afdeling Sociale Zaken van de gemeente Utrecht. Dit levert een besparing op van 6 miljoen euro. Hiermee wordt invulling gegeven aan de aanbevelingen uit het onderzoek dat Bureau Berenschot vorig jaar uitvoerde naar de doelmatigheid en effectiviteit van Sociale Zaken.

Eind vorig jaar bleek uit het onderzoek van Berenschot dat de afdeling Sociale Zaken goede beleidsprestaties levert. Utrecht presteert bijvoorbeeld beter dan andere grote steden als het gaat om de uitstroom uit de bijstand en de toeleiding naar werk. Tegelijkertijd concludeerde Berenschot dat Sociale Zaken Utrecht beduidend meer personeel heeft dan andere gemeenten. Ook bleek dat structurele uitgaven, zoals personeel en automatisering, uit incidentele budgetten werden betaald.

Het college gaf eind vorig jaar naar aanleiding van het Berenschotrapport al aan van deze systematiek af te willen. Om dit te bereiken wordt nu een besparing van 6 miljoen aan arbeidsplaatsen in gang gezet. Dan resteert nog een opgave van 4 miljoen. De invulling hiervan zal het nieuwe college bij de Voorjaarsnota presenteren.

De 116 formatieplaatsen bij Sociale Zaken verdwijnen gefaseerd: via natuurlijk verloop, afbouw van externe inhuur en interne mobiliteit. Halverwege dit jaar worden de afdelingen Inburgering en Sociale Zaken samengevoegd. De beleids- en uitvoeringscapaciteit kan hierdoor efficiënter worden ingezet. De ambitie is als één afdeling de inwoners van Utrecht nog beter van dienst te zijn.

Verder wordt de dienstverlening op de Werkpleinen samen met het UWV efficiënter georganiseerd, zodat ook daar met minder mensen kan worden gewerkt. En wordt er geïnvesteerd in digitalisering van de dienstverlening, zodat klanten vanuit huis zelf meer kunnen regelen.