Gemeente Helmond


Coalitie in Helmond bekend

CDA (7), VVD (5), SDOH (4), D66 (2) en Helmondse Belangen (2) gaan de komende raadsperiode de coalitie vormen.

Als grootste partij van Helmond heeft het CDA, na enkele consultatierondes met de politieke partijen in Helmond, de informatieperiode snel en succesvol kunnen afronden. In nauwe samenspraak met de VVD, met één zetel winst één van de winnaars van de verkiezingen, is ervoor gekozen om met de partijen SDOH, D66 en Helmondse Belangen de formatieperiode in te gaan om tot een programmatisch akkoord te komen.
De coalitie CDA (7), VVD (5), SDOH (4), D66 (2) en Helmondse Belangen (2) vertegenwoordigt samen twintig zetels in de Helmondse gemeenteraad.

Informateur tevreden
Informateur Frans Stienen, lijsttrekker van het CDA, is buitengewoon tevreden over de bereidheid van alle Helmondse fracties om deel te nemen aan de informatieve gesprekken.
In een goede, open en constructieve sfeer zijn de afgelopen dagen diverse opties voor een mogelijke coalitie in beeld geweest en indringend besproken, hetgeen geleid heeft tot de bereidheid van vijf partijen om samen de vervolgstap te zetten richting een programmatisch akkoord.

Coalitieakkoord
De komende twee weken zullen, onder leiding van formateur Frans Stienen, worden gebruikt om de verkiezingsprogrammas van de vijf partijen tot een coalitie- en/of raadsakkoord te smeden. Ook het overdrachtsdocument van het zittende College van B&W en de verkiezingsprogrammas van de overige partijen zullen daarbij betrokken worden.

Wethouderszetels
Met de coalitiepartners is nog niet gesproken over een mogelijke portefeuilleverdeling en de invulling van de wethouderszetels. Eerst nadat men programmatisch akkoord is zal hierover besloten worden. In de raadsvergadering van 6 april a.s. hoopt de coalitie het nieuwe College van B&W te kunnen presenteren.