Gemeente Eijsden

BAG-project feestelijk afgesloten

Eerste gemeente in Limburg met aansluiting op landelijke voorziening

De gemeente Eijsden heeft met een feestelijke bijeenkomst op het gemeentehuis het project rond de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) afgesloten. Dat gebeurde in de aanwezigheid van vertegenwoordigers van PinkRoccade Local Government en NedGraphics. Deze twee leveranciers zorgden voor de software en diensten, waarmee Eijsden het BAG-project uitvoerde.

"Met dit nieuwe systeem heeft Eijsden heeft een goede en toekomstvaste basis gelegd voor het betrouwbaar en efficiënt vastleggen van BAG-gegevens", zegt mevrouw M. Pelzer, burgemeester van de gemeente Eijsden. "Wij kijken terug op een succesvol project dat in goede samenwerking met PinkRoccade Local Government en NedGraphics tot stand is gekomen."

Eerste Limburgse Gemeente

Eijsden heeft in 2008 en 2009 hard gewerkt om te kunnen voldoen aan alle wettelijke eisen van de BAG. De gemeente Eijsden was onlangs de eerste gemeente in Limburg en de twaalfde in Nederland die erin slaagde de aansluiting op de landelijke voorziening Basisregistraties Adressen en Gebouwen (BAG) te realiseren.

De BAG is een van de tien basisregistraties die door de overheid zijn vastgesteld om de dienstverlening aan burgers te verbeteren. Dankzij deze registraties ontstaan informatiesystemen met authentieke gegevens die door verschillende overheidsinstanties te gebruiken zijn. Burgers hoeven daardoor hun gegevens maar een keer door te geven aan de instantie die de registratie bijhoudt. Voor de BAG zijn dat de gemeenten. De BAG bevat gegevens over alle adressen en gebouwen in een bepaalde gemeente. Van elk pand zijn relevante gegevens geregistreerd zoals adres, gebruiksdoel, bouwjaar en exacte geometrische data.

De BAG gaat dienen als enige registratie van adressen en gebouwen.

Ook voor andere gebruikers

Andere registraties, waaronder de GBA, de WOZ, het kadaster en het Handelsregister zijn na realisatie van de BAG verplicht hier hun adresgegevens uit te halen. De gemeente is verantwoordelijk voor het actueel en juist houden van de gegevens. Dat betekent dat zowel de WOZ-administratie als de GBA geen adressen meer kunnen opvoeren. Nieuwe adressen en wijzigingen komen automatisch vanuit de BAG. Ook andere overheden als het CBS en het kadaster moeten gebruik maken van de data uit de BAG.