NVLF



---

22 februari 2010
Vakgebied

Vroeggeboren zuigelingen hebben moeite met drinken

Saakje da Costa promoveert 10 maart op onderzoek naar zuigpatroon.

Drinken is van levensbelang voor pasgeborenen. Om te kunnen beoordelen of een baby in staat is om effectief te drinken zijn er verschillende methoden beschikbaar. Zoals uit dit onderzoek blijkt, is de Neonatal Oral-Motor Assessment Scale (NOMAS) daarvan de meest geschikte. Dit observatie-instrument classificeert het drinken als een normaal/matuur, "disorganized" of "dysfunctional" zuigpatroon. De intrabeoordelaarsbetrouwbaarheid blijkt redelijk goed te zijn en de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid is matig tot redelijk.

Gezonde, op tijd geboren baby's hebben doorgaans een normaal zuigpatroon. Te vroeg geboren baby's, waarvan er ruim 60 longitudinaal werden onderzocht met behulp van de NOMAS, drinken op een andere manier dan op tijd geboren baby's. Ook verloopt de ontwikkeling naar een normaal zuigpatroon vertraagd. Slechts een kwart van de te vroeg geboren baby's drinkt rond de uitgerekende datum net zo goed uit de borst of de fles als op tijd geboren baby's.

Tien weken na de uitgerekende datum heeft een kwart van de te vroeg geboren kinderen nog geen normaal zuigpatroon. Te vroeg geboren baby's hebben vooral moeite om hun ademhaling te coördineren met zuigen en slikken, en om het zuigen vol te houden. Hun zuigpatronen worden niet gekenmerkt door ritmische bewegingen van kaken en tong, zoals dat wel het geval is bij een normaal, matuur zuigpatroon. Kinderen die na een zwangerschap van minder dan dertig weken worden geboren en kinderen met een geboortegewicht dat te laag was voor de zwangerschapsduur, hebben de meeste moeite om een normaal zuigpatroon te ontwikkelen. Deze kinderen hebben extra aandacht nodig om goed te leren drinken.

Op 10 maart 2010 zal Saakje da Costa, onderzoeker van het lectoraat Transparante Zorgverlening en docent van de opleiding Logopedie, haar proefschrift "Development of Sucking Patterns in Preterm Infants" in het openbaar verdedigen. De verdediging van het proefschrift vindt plaats in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen van 14.45 tot 16.00 uur.