Gemeente Rheden

Landgoed Rhederhof, het mooiste pand van Nederland

Woensdag 10 maart om 21.30 uur is de derde uitzending van `Het mooiste Pand van Nederland'. Landgoed Rhederhof aan de Arnhemsestraatweg in Rheden is een van de genomineerden voor dit SBS 6 televisieprogramma. Dit programma - gesponsord door de Bank Giro Loterij - komt op voor cultureel erfgoed in Nederland. In een strijd van acht weken bepaalt een vierkoppige jury welke twee panden op 14 april 2010 strijden in de finale.

De kijker kan vervolgens stemmen en zo bepalen welk monumentale pand een miljoen euro aan restauratiebudget krijgt. Onlangs werd bekend dat Landgoed Rhederhof tot de laatste vier panden hoort die nog in de race zijn voor de prijs van 1 miljoen euro!

De problemen van Landgoed Rhederhof komen voornamelijk vanuit het dak. Het dak dat zo lek is als een mandje zorgt voor rot en er staat ijs aan de binnenkant van het huis. Het pand was in zijn gloriedagen nog 2 miljoen gulden waard, maar staat sinds de jaren '60 op de nominatie om gesloopt te worden.

Tijdens deze renovatie deelt de jury wekelijkse deelopdrachten uit om die later met commentaar te beoordelen. Deze jury beoordeling is doorslaggevend of Rhederhof doorgaat naar een volgende ronde en uiteindelijk in de finale komt.

Carsten Hesz: "Ik heb het landgoed in 2008 gekocht om het mooie landgoed en pand te redden van verval. Waarbij een stuk natuur en cultuur in Rheden wordt beschermd en toegankelijk is voor publiek. We hopen natuurlijk op veel steun uit de omgeving tijdens deze wedstrijd. En mochten we in de finale komen, hoop ik dat iedereen stemt op Landgoed Rhederhof!"

Geschiedenis, landhuis gebouwd in 1851

Jonkvrouw Amalia Jacqueline Julie Brandsen woonde tot haar overlijden in 1951 op Landgoed Rhederhof. Zij schonk het landgoed aan de hervormde kerk in Rheden met als wens dat het landgoed een zorgfunctie kreeg. Helaas staat door achterstallig onderhoud het pand er nu leeg en ernstig vervallen bij. Voor meer informatie over Landgoed Rhederhof kan je kijken op www.landgoed-rhederhof.nl.