Gemeente Lingewaal


Overhandiging prestatieplan SWOL

De Stichting Welzijn Ouderen Lingewaal heeft op donderdag 25 februari 2010 haar eerste prestatieplan 2010 overhandigd aan wethouder Cor van Ooijen van de gemeente Lingewaal.

In dit prestatieplan koppelt SWOL haar activiteiten aan de doelen en financiën. Het is daarmee een instrument waarmee de gemeente en de Swol sturen op het realiseren van doelen in het verlengde van beleid voor ouderen in onze gemeente.

Â

Levend document

Wethouder Cor van Ooijen: âIk ben blij dat het plan er ligt en dat SWOL niet op één peiler rust maar bijvoorbeeld ook inpast in de Wmo en daarmee duidelijk haar bestaansrecht bevestigt.â Monique Koolen, afdelingshoofd Welzijn van de gemeente spreekt haar waardering uit voor de afstemming tussen de gemeente en de SWOL en het werk dat verzet is.

Omdat SWOL een deel van het gemeentelijk beleid uitvoert is het belangrijk om de wens van de gemeente en de kracht van SWOL op elkaar af te stemmen. âHet prestatieplan zal in het najaar worden geactualiseerd met het oog op 2011. Het is een levend document,â aldus Christien den Hartog â Kruijs, coördinator bij SWOL. âWe doen voortdurend onderzoek naar de behoeften van onze opdrachtgever en de senioren, waarbij we het tot onze gewoonte maken om ons snel aan te passen aan veranderingen en wensen.â

Â

In beweging

Het plan maakt niet alleen voor de gemeente, de wethouder en de gemeenteraad inzichtelijk wat SWOL doet, maar geeft ook richting de eigen achterban de grenzen en kaders van SWOL aan. Leen van Maaren, voorzitter van Swol zegt: âHet prestatieplan houdt ons scherp en in beweging. Wij werken graag mee als uitvoerende organisatie aan het welzijnsbeleid van de gemeente. De plaatselijke en landelijke ontwikkelingen in de samenleving vragen van het bestuur om haar eigen producten jaarlijks kritisch tegen het licht te houden. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is: wat willen we en hoe gaan we dat realiseren. Dat kan het ontwikkelen van nieuwe activiteiten zijn, maar ook de bestaande activiteiten zo onderhouden dat het draagvlak en draagkracht houdt.â

Â

Nieuw: Seniorenmarkten

Samen met de ouderenbonden in Lingewaal organiseert SWOL dit jaar wederom twee seniorenmarkten. Vrijwillige en professionele organisaties en ondernemers werkzaam in Lingewaal op het gebeid van zorg en welzijn presenteren hun producten, houden demonstraties en geven advies, informatie en instructies. Er is ook ruimte voor ontspanning , lezingen en workshops. De markten zijn bedoeld voor senioren, familieleden, mantelzorgers en alle andere belangstellende burgers van Lingewaal. De markten vinden plaats op:

zaterdag 17 april 10.00 tot 17.00
uur dorpshuis Vuren

zaterdag 24 april 10.00 tot 17.00
uur dorpshuis Asperen

Â

Vrijwilligers

SWOLingewaal is opgericht in 1988 en heeft als centrale doelstelling het bevorderen dat senioren zich welbevinden in de woonomgeving, zodat zij zo goed mogelijk blijven functioneren in de samenleving. Hierbij wordt uitgegaan van hun wensen en behoeften op het gebied van wonen, welzijn en zorg. SWOL helpt senioren zelf oplossingen te zoeken voor knelpunten in hun bestaan en versterkt hun vermogen om eigen mogelijkheden zinvol om te zetten in activiteiten. Bij SWOL zijn negentig vrijwilligers werkzaam, ouderen maar ook jongeren. Zij zijn onmisbaar in de uitvoering van de activiteiten en diensten zoals onder andere Tafeltje dekje, Open eettafel, sportieve activiteiten en de klussendienst.

Â