Gemeente Duiven


Project 'Onbeperkt Onderweg in Duiven en Westervoort'


----------
De gemeenten Duiven en Westervoort zijn gestart met het project 'Onbeperkt Onderweg in Duiven en Westervoort'. Met dit project willen de gemeenten in beeld brengen welke vervoersvoorzieningen beschikbaar zijn voor ouderen en mensen met een beperking in Duiven, Groessen, Loo en Westervoort. Ook wordt onderzocht onder welke voorwaarden de doelgroep gebruik kan maken van deze vervoersvoorzieningen en welke financiële tegemoetkomingen ervoor zijn. Deze informatie wordt samengevat in een overzichtelijke folder die via het Loket WWZ Duiven-Westervoort beschikbaar wordt gesteld. Aansluitend op deze inventarisatie wordt ook wijkgericht onderzocht of er knelpunten zijn bij het vervoer van ouderen en mensen met een beperking en zo ja, welke. Ook dient het onderzoek ter verkenning van haalbare oplossingen voor eventuele knelpunten en kan er een proef gedaan worden met vervoersvoorziening die aansluit op de behoefte van de doelgroep.

Waarom dit project?
Voor een goede kwaliteit van leven is mobiliteit een belangrijke voorwaarde. Hoe kun je zelfstandig leven, als je niet langer meer je eigen boodschappen kunt doen? Hoe kan je sociale netwerken onderhouden als je zelf niet bij anderen op bezoek kunt gaan? Ouder worden gaat vaak gepaard met een vermindering van fysieke mogelijkheden. In het verlengde van het realiseren van goede voorzieningen, onder andere in woonservicezones, is het van groot belang dat de kwetsbare doelgroep ook daadwerkelijk naar de voorzieningen toe kan gaan.

Subsidie Provincie Gelderland
De provincie Gelderland wil met het beleidsprogramma Thuisgeven in Gelderland zorgen dat mensen zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen én kunnen participeren aan de samenleving. Goed vervoer is een belangrijke voorwaarde om te kunnen participeren aan de samenleving en daarom heeft de provincie ¤ 40.860,- subsidie verleend voor het project Onbeperkt Onderweg In Duiven en Westervoort.

Wat gaat er de komende tijd gebeuren?
In de komende weken wordt een bureau gekozen wat de inventarisatie en het onderzoek gaat uitvoeren. Een projectgroep bestaande uit vertegenwoordigers van diverse gemeentelijke afdelingen begeleidt het proces van inventarisatie en onderzoek. Tijdens dit proces worden ook de lokale vervoersorganisaties, diverse belangenorganisaties, de welzijnsstichting, thuiszorgorganisaties, wijkraden, het loket WWZ en het steunpunt Mantelzorg/Vrijwillige thuiszorg betrokken. De resultaten van de inventarisatie van de huidige vervoersvoorzieningen worden na de zomer verwacht en de resultaten van het onderzoek naar mogelijke knelpunten met een oplossingsrichting worden eind 2010 verwacht.

Voor meer informatie over het project Onbeperkt Onderweg in Duiven en Westervoort kunt u contact opnemen met: Gemeente Duiven: Mevrouw Mirjam van Asperen t. 0316 - 279458 of email m.vanasperen@duiven.nl Gemeente Westervoort: mevrouw Christine Andriessen, t. 026 - 3179221 of email christine.andriessen@westervoort.nl