Gemeente Almere

Unieke regeling `IkbouwbetaalbaarinAlmere' nu écht gestart

10-03-2010

Wethouder Duivesteijn en toekomstige bewoners slaan eerste paal Samen met de toekomstige bewoners heeft wethouder Adri Duivesteijn vandaag de eerste paal van 63 IkbouwbetaalbaarinAlmere-woningen (IbbA) geslagen. Waar het kabinet de koopsubsidie - die ervoor zorgt dat starters gemakkelijker een woning kunnen kopen - per 2012 wil afschaffen, stelt de gemeente Almere iedereen in staat een eigen woning te bouwen. Nergens in Nederland krijgen de lagere inkomensgroepen de kans om actief en concreet vorm te geven aan de eigen woonwensen; in Almere gebeurt dat wél. Adri Duivesteijn: "De IbbA-regeling is een daverend succes. Mensen kiezen er massaal voor hun eigen huis te bouwen. De eerste IbbA-kavels kwamen in januari 2009 op de markt, werden in mum van tijd verkocht en nu - nauwelijks een jaar later - gaat de eerste paal de grond in."

Onder grote belangstelling sloegen wethouder Duivesteijn en de eerste bewoners vandaag gezamenlijk de eerste paal van 63 IbbA-woningen. Deze mijlpaal vormt een mooie illustratie van de overgang van grootschalige projectbouw naar kleinschalige initiatieven: de eerste paal werd niet geslagen door één ontwikkelende partij, maar door 63 individuele `ontwikkelaars' - van jong tot oud, van alleenstaanden tot grote gezinnen. Duivesteijn complimenteerde de aanwezigen met hun keuze: "We zien dat mensen die zelf bouwen, dus zonder tussenkomst van een ontwikkelaar of corporatie, altijd méér in de eigen woning investeren. Dat is natuurlijk prettig voor u - u bepaalt zelf hoe uw woning er uit zien - maar ook voor de stad Almere. U maakt de stad rijker."

De IbbA-regeling is een initiatief van de gemeente Almere en Woonstichting De Key en komt voort uit het programma IkbouwmijnhuisinAlmere (2006), waarmee Almere een omslag van woningbouw vóór burgers naar woningbouw dóór burgers wil bewerkstelligen. Al sinds de start van dit programma is het de bedoeling om particulier opdrachtgeverschap voor iedereen toegankelijk te maken, ook voor mensen met een inkomen tot modaal. Duivesteijn: "De regeling is uniek in Nederland. Waar de Nederlandse woningbouw stagneert en de kansen op betaalbaar wonen afnemen - kijk naar de afschaffing van de koopsubsidie, ook bekend als de Eigenwoningbijdrage (BEW) - bieden wij mensen met een lager inkomen de mogelijkheid een eigen huis te realiseren."

De eerste kavels werden in slechts enkele weken tijd verkocht. Inmiddels zijn 150 nieuwe IbbA- kavels op de markt gebracht, zowel in het Homeruskwartier als in Noorderplassen West, waarvan meer dan de helft verkocht is. Op dit moment zijn er ruim 50 IbbA-kavels in de verkoop. Daarnaast is in het Meerjarenprogramma particulier opdrachtgeverschap opgenomen dat ook in de periode 2010 - 2014 volop aandacht blijft voor betaalbaar bouwen. Er worden nieuwe IbbA-kavels op de markt gebracht, en er wordt gezocht naar mogelijkheden om de regeling verder uit te breiden.

De regeling

IbbA biedt mensen met een inkomen tussen EUR20.000 en EUR36.5000 de mogelijkheid om onder gunstige voorwaarden een eigen huis te bouwen, met een maximale waarde van EUR185.000. Deelnemers die aan de voorwaarden voldoen, betalen alleen dat deel van de waarde van de woning dat zij in staat zijn zelf te financieren, het overige deel betaalt de VOF IkbouwbetaalbaarinAlmere (IbbA). Op de lange duur moeten de kopers het verschil in prijs wel betalen, maar alleen als hun inkomen zodanig is gestegen dat dit mogelijk is of als zij het huis weer verkopen.

Er komen, op verschillende locaties in Almere, specifieke kavels beschikbaar voor mensen die gebruik maken van de regeling. De eerste kavels die werden uitgegeven - en waarvan vandaag de eerste paal werd geslagen - liggen in het Homeruskwartier, de staalkaart voor particulier opdrachtgeverschap.
Nieuwjaarsreceptie 2010