Wageningen Universiteit en Researchcentrum

Surinaamse en Antilliaanse vrouwen âleven om te etenâ

4 mrt 2010

Onderdeel: LEI

In de beleving van vrouwen met een Surinaamse of Antilliaanse achtergrond wegen de voordelen van gezonder eten niet op tegen de nadelen. Dit belemmert deze vrouwen om gezonder te eten. Zo luidt één van de uitkomsten van een onderzoek uitgevoerd door het LEI, onderdeel van Wageningen UR, dat is gefinancierd door het ministerie van LNV.

Naast leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status speelt etniciteit een belangrijke rol bij het vóórkomen van overgewicht. Bij Surinamers en Antillianen komt overgewicht vaker voor dan bij autochtonen.

Bij het onderzoek is, in de vorm van zes groepsinterviews, gesproken met 31 vrouwen van Surinaamse of Antilliaanse afkomst. Doel was om beter zicht te krijgen op wat deze vrouwen belemmert om gezonder te eten en meer te bewegen. Ook was een vraag waarom er bij hen meer acceptatie is van een bovengemiddeld lichaamsgewicht dan bij autochtone Nederlanders.

De geïnterviewde vrouwen noemen als belangrijkste nadeel van gezonder eten dat het minder smaakvol is en dus leidt tot minder genieten. En dat terwijl Surinaamse en Antilliaanse vrouwen naar eigen zeggen 'leven om te eten'. Een groot verschil met Nederlanders die, volgens de vrouwen, 'eten om te leven'. Verder verwachten de vrouwen vanuit de sociale omgeving weinig steun voor een gezonder eetpatroon, of voor afvallen. De vrouwen gaan uit van een dikker schoonheidsideaal, twijfelen aan het verband tussen gezonder eten en afvallen en zijn niet overtuigd van de gezondheidsrisicoâs van overgewicht.

Om overheidscommunicatie over overgewicht en obesitas beter te laten aansluiten bij de beleving van vrouwen met een Surinaamse en Antilliaanse achtergrond wordt onder andere aanbevolen om te belichten dat en hoe gezonder eten niet per se minder smaakvol hoeft te zijn en ook niet duurder, moeilijker, of minder gezellig.