Surinaamse en Antilliaanse vrouwen âleven om te etenâ
4 mrt 2010
Onderdeel: LEI
In de beleving van vrouwen met een Surinaamse of Antilliaanse
achtergrond wegen de voordelen van gezonder eten niet op tegen de
nadelen. Dit belemmert deze vrouwen om gezonder te eten. Zo luidt
één van de uitkomsten van een onderzoek uitgevoerd door het LEI,
onderdeel van Wageningen UR, dat is gefinancierd door het ministerie
van LNV.
Naast leeftijd, geslacht en sociaaleconomische status speelt
etniciteit een belangrijke rol bij het vóórkomen van overgewicht.
Bij Surinamers en Antillianen komt overgewicht vaker voor dan bij
autochtonen.
Bij het onderzoek is, in de vorm van zes groepsinterviews, gesproken
met 31 vrouwen van Surinaamse of Antilliaanse afkomst. Doel was om
beter zicht te krijgen op wat deze vrouwen belemmert om gezonder te
eten en meer te bewegen. Ook was een vraag waarom er bij hen meer
acceptatie is van een bovengemiddeld lichaamsgewicht dan bij
autochtone Nederlanders.
De geïnterviewde vrouwen noemen als belangrijkste nadeel van gezonder
eten dat het minder smaakvol is en dus leidt tot minder genieten. En
dat terwijl Surinaamse en Antilliaanse vrouwen naar eigen zeggen
'leven om te eten'. Een groot verschil met Nederlanders die, volgens
de vrouwen, 'eten om te leven'. Verder verwachten de vrouwen vanuit de
sociale omgeving weinig steun voor een gezonder eetpatroon, of voor
afvallen. De vrouwen gaan uit van een dikker schoonheidsideaal,
twijfelen aan het verband tussen gezonder eten en afvallen en zijn
niet overtuigd van de gezondheidsrisicoâs van overgewicht.
Om overheidscommunicatie over overgewicht en obesitas beter te laten
aansluiten bij de beleving van vrouwen met een Surinaamse en
Antilliaanse achtergrond wordt onder andere aanbevolen om te belichten
dat en hoe gezonder eten niet per se minder smaakvol hoeft te zijn en
ook niet duurder, moeilijker, of minder gezellig.
Wageningen Universiteit en Researchcentrum