D66

woensdag 10 maart 2010

Betere doorstroming onderwijs van groot belang

D66-fractieleider Alexander Pechtold is blij met het advies van de Onderwijsraad over vroegselectie in het onderwijs. Volgens het rapport kan de doorstroming in het voortgezet onderwijs veel beter. "Ik pleit er al langere tijd voor kinderen een beter perspectief op vervolgonderwijs te bieden. Dit advies van de onderwijsraad sterkt mij in die opvatting," aldus Pechtold.

Maatwerk

De onderwijsraad benadrukt dat vroegselectie voor hele goede leerlingen juist wel positief werkt. "Het gaat om maatwerk," zo meent Pechtold. "Het is mooi dat vroegselectie voor de goede leerling wel werkt, maar voor kinderen die achterlopen in hun ontwikkeling door bijvoorbeeld een taalachterstand is dat niet het geval. Die mogen niet op jonge leeftijd al beperkt worden in hun mogelijkheden."

Optimale ontwikkeling

Voor D66 is een betere doorstroming tussen de verschillende onderwijsvormen voor leerlingen dan ook van groot belang. "Het is belangrijk dat kinderen zich optimaal ontwikkelen. Ieder kind moet de kans krijgen het beste uit zichzelf te halen. Daarbij moet je als kind de tijd hebben om te ontdekken wat je echt leuk vindt en waar je goed in bent."

Doorstroming vmbo-havo

Uit het rapport blijkt dat met name leerlingen die in afzonderlijke vmbo-tl leerklassen onderwijs volgen het risico lopen lager te presteren. De Onderwijsraad adviseert dan ook om een vmbo-tl brugklas te combineren met een havo-brugklas en leerlingen bijvoorbeeld doorstroomvakken als Nederlands en Wiskunde op twee niveaus aan te bieden. Zo kunnen zij beoordeeld worden volgens de vmbo-norm en havo-norm. Daarnaast is het belangrijk dat er meer beroepsgerichte vakken worden gegeven aan leerlingen. Dat bevordert de doorstroom tussen het beroeps- en algemeen voortgezet onderwijs en geeft leerlingen meer zicht op het beroepenveld. Pechtold: "Scholen kunnen binnen de huidige wetgeving al veel doen om doorstroming te verbeteren. Ik roep hen op die mogelijkheden, zoals het combineren van brugklassen, ook optimaal te benutten."