Gemeente Harderwijk


VVD en Gemeentebelang winnen, Stadspartij verliest

10/03/2010

Bedankt voor uw stem!

U als kiezer heeft gesproken, en de raad schikt zich ernaar. Morgen, donderdag 11 maart, treedt de gemeenteraad van Harderwijk aan in zijn nieuwe samenstelling. Twaalf raadsleden, bijna de helft van de raad, namen dinsdagavond afscheid. Nog enkele verschuivingen zullen volgen wanneer naar verwachting enkele raadsleden toetreden tot het nieuwe college van burgemeester en wethouders.

De uitslagen
2010 % Zetels 2006 % Zetels CDA 3.531 18,6 5 3.621 18,6 5 CU 3.488 18,4 5 3.183 16,3 5 PvdA 2.631 13,9 4 3.175 16,3 4 VVD 4.026 21,2 6 2.914 14,9 4 Gemeentebelang Harderwijk-Hierden 1.893 10,0 3 1.684 8,6 2 Stadspartij Harderwijk Anders 3.395 17,9 4 4.384 22,5 7 Opkomstpercentage 56.4% 62,37%


De Harderwijkse gemeenteraad ondergaat enkele verschuivingen. De VVD bleek de grote winnaar en is met 6 zetels nu de grootste fractie in de raad. Deze partij leidt daardoor ook de onderhandelingen over de nieuwe collegevorming. Gemeentebelang won een (rest)zetel en zit nu op 3 raadsleden. De Stadspartij Harderwijk Anders trok bijna eenderde minder stemmers en zakte van 7 naar 4 zetels. Raadslid Hans Nijman van deze lijst heeft overigens vorige week aangekondigd zich los te willen maken van de Stadspartij. Als hij inderdaad als zelfstandige lijst doorgaat resteren in de fractie van de Stadspartij 3 zetels. CDA, ChristenUnie en PvdA hielden hun aantal zetels vast.

Voorkeurszetels
Een kandidaat die 25% van de kiesdeler op zich verenigt heeft recht op een voorkeurszetel. Dit maakte dat de raadsleden Sahin (VVD) hogerop kwam en dat de raadsleden Saraaslan (Stadspartij) en Karayavuz (PvdA) opschoven naar een zetel in de raad.

Nieuwe raad
De gemeenteraad komt er aan de hand van de (voorlopige) verkiezingsuitslag als volgt uit te zien (met in cursief gedrukt de nieuwe raadsleden):

CDA: J.L. de Jong, P. den Besten, mw. I. Stoevelaar-Zijlstra, E. van der Wal, W.M. Schouten.

ChristenUnie: M.E. Companjen, P. Teeninga, J.D. Aikema, A.L. Jonkman, mw. I.J.J. Donker-Jak.

PvdA: L.A. de Kleine, I. Karayavuz, mw. G.E. Sondern, J.B.M. Kunne.

VVD: R.T.J. Daamen, T. Sahin, mw. C. van der Wal-Zeggelink., B.J. van Bijsteren, J.K. Alfons, E.R.L. Saiboo.

Gemeentebelang Harderwijk-Hierden: G. Kevelam, mw. F. Zwerus-Grotenhuis, I.J. van der Veere.

Stadspartij Harderwijk Anders: G.J. van Noort, mw. G.J. Koster, O. Karaaslan, J. Nijman.

Donderdag 11 maart worden in heel Nederland de nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd. Elk raadslid legt de eed of belofte af. De raadsvergadering begint om 19.30 uur en is openbaar.

Wethouders
De komende weken gaan de partijen onderhandelen over wat in het âregeerprogrammaâ van de komende vier jaar moet worden opgenomen. Ook wordt onderhandeld welke partijen de wethouders mogen leveren. Dat hangt af van de programmaovereenstemming en de stemverhoudingen.

De wethouders worden uiteindelijk benoemd door de gemeenteraad. Wanneer de raadsvergadering voor de benoeming plaatsvindt, hangt af van de snelheid waarmee de collegeonderhandelingen worden afgerond. Raadsleden die tot wethouder worden benoemd moeten hun zetel in de gemeenteraad opgeven. Zij verlaten dan de raad. Hun plaats in de raad wordt ingenomen door een volgend kandidaat-raadslid.

Meer informatie, inclusief de gedetailleerde lijst met de verkiezingsuitslagen, vindt u op www.harderwijk.nl.


____________________