Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Commissie Deetman vraagt aandacht collegeonderhandelaars voor bevolkingskrimp
Aan de formateurs van de nieuwe colleges van burgemeester en wethouders in Limburg door tussenkomst van de burgemeesters

Den Haag/Amersfoort, 8 maart 2010

Geachte heer/mevrouw,

De provincie Limburg heeft ons als Commissie Deetman de opdracht gegeven om aan te geven hoe de gevolgen van bevolkingskrimp ingepast moeten worden in de lange termijnstrategie voor Limburg. In Limburg is de daling van de bevolking omvangrijker dan in andere provincies, zo is ook te lezen in het Nationaal Actieplan Bevolkingsdaling Krimpen met kwaliteit (november 2009). Anticiperen op de bevolkingskrimp is in Limburg een noodzaak. De rol van gemeenten is daarbij cruciaal. Van gemeenten vraagt dit de komende jaren daarvoor plannen te ontwikkelen. Wat betekent de bevolkingskrimp voor het beleid van uw gemeente? Het nieuwe collegeprogramma van uw gemeente zou op deze vraag moeten ingaan. Wij vragen u daarom om onze brief onder de aandacht te brengen van de collegeonderhandelaars.

Toelichting op bevolkingskrimp
Vanaf 2002 is sprake van een structurele daling van het inwoneraantal in Limburg. Binnen die structurele daling hebben we ook nog eens te maken met een sterk veranderende samenstelling van de bevolking. In 2040 heeft Limburg ten opzichte van 1970 nog maar de helft van het aantal jongeren, een derde minder mensen in de beroepsbevolking en vier keer zoveel ouderen. Natuurlijk zijn er regionale verschillen. In Zuid Limburg is het omslagpunt al in de vorige eeuw bereikt, in Midden Limburg gebeurde dat enkele jaren geleden en in Noord Limburg komt de omslag van bevolkingsgroei naar bevolkingsdaling in de komende jaren. De ontgroening als voorbode is daar nu al zichtbaar. Daarmee is Limburg uniek, omdat zowel in het verstedelijkt gebied als in het landelijk gebied in de gehele provincie sprake is of zal zijn van structurele bevolkingsdaling.

Effecten bevolkingskrimp
De effecten van deze ontwikkeling raken nagenoeg alle beleidsdomeinen van uw gemeente. Wanneer bevolkingsdaling overgaat in huishoudensdaling, zoals dat aan de orde is in de Regio Parkstad, heeft dat grote gevolgen voor de huizenmarkt. In regios waar het aantal huishoudens nog niet daalt, dienen gemeenten nu al anticiperen op een afnemende vraag naar gezinswoningen en een stijgende vraag naar ouderenhuisvesting.
Door ontgroening komt er druk op de spreiding van onderwijs en jeugdvoorzieningen. Door daling van de beroepsbevolking ontstaat krapte op de arbeidsmarkt, vooral in de ouderenzorg. Deze en andere effecten vragen van gemeenten een omslag in denken en doen. Veel partijen denken nog in termen van groei: meer mensen, meer huizen, meer bedrijventerreinen, meer voorzieningen. Deze groei stopt. Dat betekent het denken richten op selectiviteit en kwaliteit.

Aanpak: bovengemeentelijke samenwerking
Het ontkennen van deze ontwikkeling leidt tot onderlinge concurrentie tussen gemeenten, terwijl juist samenwerking en bovengemeentelijke beleidsafstemming gewenst is om een passend voorzieningenniveau in stand te houden.

In de Regio Parkstad wordt die taak inmiddels stevig opgepakt. In Limburg heeft Parkstad met haar gecumuleerde problematiek een voorlopersrol waar andere gemeenten van kunnen leren. Parkstad staat de komende collegeperiode voor de opgave in daadkrachtige samenwerking door te pakken op ingrijpende opgaven, zoals de herstructurering van de woningmarkt, de aanpassing van het voorzieningenniveau en de economische structuurversterking.

Inzet Commissie Deetman
Als Commissie Deetman zijn wij momenteel bezig met een consultatieronde langs alle regios in Limburg om ons een duidelijk beeld te kunnen vormen. Wij praten dan met gemeentebesturen en sleutelfiguren over de feiten, de prognoses en de mogelijke oplossingsrichtingen.

De commissie, bestaande uit de heren drs. W.J. Deetman (voorzitter), drs. J.H.H. Mans en drs. P. Zevenbergen, rapporteert eind dit jaar over de lange termijnstrategie. De lange termijnopgave is om met minder mensen het niveau van welzijn en welvaart te behouden en zo mogelijk te versterken. Begrippen als waarde creëren en perspectief ontwikkelen staan hierin centraal. Als resultaat willen wij niet alleen een rapport opleveren, maar al tijdens het proces beweging realiseren. Daarbij richten wij ons niet uitsluitend op de provincie. Wij willen ook maatschappelijke actoren, gemeenten, de Rijksoverheid en bedrijven adviezen aanreiken.

Wanneer in uw gemeente behoefte is aan een gesprek met de commissie over de aanpak van bevolkingsdaling, dan zijn we daar graag toe bereid. Ook de provincie Limburg is bereid om ondersteuning te bieden bij de aanpak van de demografische opgave. U kunt daarvoor contact opnemen met de heer B. van Essen of mevrouw M. Steijvers, programmaleiders demografie provincie Limburg (via het secretariaat 043 389 73 73). Overigens is in toenemende mate kennis over de aanpak van dit vraagstuk beschikbaar. Zie bijvoorbeeld www.vanmeernaarbeter.nl en de Krimpkompas op de website van de VNG.

Tot slot: tijdig anticiperen
Het is noodzakelijk dat Limburgse gemeenten anticiperen op de daling en de veranderende samenstelling van de bevolking. Bevolkingskrimp is niet het probleem. Dat wordt het pas als we het ontkennen of er niet op anticiperen. Wanneer we dat wel tijdig doen, biedt deze ontwikkeling ook kansen. Dat betekent ook dat bestuurders niet ontkomen aan lastige of impopulaire besluiten. Bevolkingsdaling vraagt om tijdige bewustwording, regionale bestuurskracht en een effectieve bekostigingssystematiek.

Als commissie doen wij een dringend beroep op de collegeonderhandelaars om de bevolkingskrimp in de beleidsvoornemens voor de komende periode in te passen door de vraag aan de orde te stellen: Wat betekent de bevolkingskrimp voor het beleid van onze gemeente en wat vraagt dat van ons als bestuur? Elementen van die vraag zijn:

* Hoe passen we onze lange termijnvisie aan aan de demografische opgave?

* Hoe zorgen we voor een sterke economische structuur bij een afname van de beroepsbevolking?

* Hoe kunnen we ons woningprogramma voor nieuwbouw en herstructurering laten aansluiten op afnemende groei, met toenemende aandacht voor kwaliteit?

* Hoe investeren we in kwaliteit van onderwijs bij een afnemend leerlingaantal?

* Hoe passen we de maatschappelijke voorzieningen en de zorg aan op de veranderende vraag?

* Hoe rekenen we de effecten van bevolkingskrimp door in onze financiële huishouding? En hoe kunnen we de financiële consequenties van krimp opvangen?

* Hoe zorgen we voor de noodzakelijke bewustwording bij onze organisaties en burgers?

Graag wensen wij u veel succes met het samenstellen van een nieuw college en het opstellen van het nieuwe collegeprogramma. Wij verwachten dat wij u hiermee voldoende geïnspireerd hebben om het onderwerp bevolkingskrimp een passende plaats te geven in uw collegeprogramma.

Hoogachtend,

Mede namens de heren Mans en Zevenbergen

Drs. W.J. Deetman
Voorzitter Adviescommissie Bevolkingskrimp Limburg

10-3-2010 08:57