Openbaar Ministerie

OM eist gevangenisstraf en tbs voor mishandelen willekeurige voorbijgangers

10 maart 2010 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie in Den Haag heeft gisteren 3 jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 19-jarige man uit Den Haag. Tegen een 18-jarige medeverdachte uit Rijswijk eiste de officier 5 jaar gevangenisstraf.
Beide mannen worden ervan verdacht dat zij acht willekeurige voorbijgangers hebben mishandeld en één van deze slachtoffers hebben beroofd.

Willekeurige voorbijgangers mishandeld
Volgens de officier van justitie mishandelden de twee verdachten tussen 23 augustus en 15 september 2009 zonder enige aanleiding voorbijgangers. Dit gebeurde in Den Haag, Rijswijk, Naaldwijk, Wateringen en Leidschendam. De mannen gingen steeds op dezelfde manier te werk. Al rijdend in een auto kozen ze hun slachtoffers willekeurig uit. Veelal waren het mensen op de fiets. Ze reden hun slachtoffers klem, bleven met hun auto naast de persoon rijden of riepen vanuit de auto provocerende opmerkingen. Hierna stapten de verdachten uit en liepen zij op de slachtoffers af. De slachtoffers werden vervolgens met de vuist of een ijzeren staaf tegen hun hoofd, rug of armen geslagen. Twee slachtoffers zijn met een mes in hun been gestoken en één slachtoffer werd met een schroevendraaier in het gezicht gekrast en daarna beroofd van zijn portemonnee. Een ander slachtoffer werd al rijdende op zijn fiets vanuit de rijdende auto tegen een stilstaande auto geduwd.

Getuigenoproep
De politie ontdekte na een mishandeling op 7 september dat de verdachten al eerder mishandelingen hadden gepleegd in de regio. Hierop besloot de politie om op 8 september in een persbericht een getuigenoproep te plaatsen. Het rechercheonderzoek kwam mede dankzij de tips die hierna binnen kwamen in een stroomversnelling terecht. Op 17 september konden de twee mannen in de woning van een vriendin worden aangehouden.

Rolverdeling
Volgens het OM was er een duidelijke rolverdeling tussen beide verdachten. Zo zat de Rijswijker altijd achter het stuur en zocht de 19-jarige Hagenaar vanuit de wagen contact met de slachtoffers. Dit deed hij door tegen hen te schreeuwen of te kijken. De bestuurder reed vervolgens het slachtoffer klem. Hierna stapten beide mannen uit en mishandelden zij de persoon.

Ernst van de feiten
De officier van justitie benadrukte tijdens de zitting dat zij het zeer ernstig vindt dat beide verdachten de mishandelingen pleegden uit verveling of omdat iemand zich volgens de verdachten `irritant' gedroeg. De mishandelingen hebben grote invloed gehad op de slachtoffers. Ze wisten niet wat hen overkwam en waren erg bang. Niet alleen werden ze geprovoceerd, maar nadat ze waren klemgereden werden ze ook nog mishandeld. Ook hebben de willekeurige mishandelingen volgens het OM gezorgd voor maatschappelijk onrust.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.