Voedsel en Waren Autoriteit

Meer aandacht nodig voor gezondheidsrisico's van nieuwe technologieën

10 maart 2010 - nieuwsbericht

Het bureau Risicobeoordeling van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft een toekomstverkenning gedaan naar de belangrijkste nieuwe technologieën in de komende tien jaar. Hieruit blijkt vooral onzekerheid over de schadelijke gevolgen voor consumenten. Testmethodes om toekomstige schadelijke effecten in kaart te brengen, bestaan vaak nog niet. Het bureau Risicobeoordeling van de VWA adviseert in zijn toekomstverkenning de ministers van LNV en VWS over manieren hoe om te gaan met toekomstige risico's. Specifieke adviezen over de meest risicovolle innovaties volgen. De overheid vervult een centrale rol om mogelijke gezondheidsrisico's van nieuwe technologieën op tijd in te schatten. Dit om de gezondheid van consumenten te beschermen en risico's tijdig te beheersen.

Toekomst in beeld
De toekomstverkenning heet 'Voorzorg voor voedsel- en productveiligheid. Een kijkje in de toekomst'. Het wordt digitaal en in boekvorm uitgebracht. Het eerste boekexemplaar wordt donderdag, 11 maart 2010, overhandigd aan de ministers van LNV en VWS. In het boek staan toekomstscenario's met verhalen, illustraties en beschrijvingen van de belangrijkste nieuwe technologieën. In de volgende tien jaar verschijnen verschillende innovatieve producten op de markt. Zoals producten die reageren op gebaren, mobieltjes met een draadloos oplaadsysteem, lichtgevend sfeerbehang, zelfreparerende plastics en biokunststoffen, antibacteriële coatings op groente en fruit, nieuwe supergezonde voedingsstoffen en gezondheidstests voor thuis. Het boek is voor iedereen die wil weten welke innovatieve producten eraan komen, wat de eventuele risico's zijn en wie daarbij verantwoordelijk zijn voor onze veiligheid.

Het bureau Risicobeoordeling van de VWA oordeelt en adviseert wetenschappelijk onderbouwd over mogelijke bedreigingen van de voedsel- en productveiligheid, diergezondheid en dierenwelzijn. De onafhankelijke uitoefening van deze opdracht is geregeld in de Wet Onafhankelijke Risicobeoordeling Voedsel en Waren Autoriteit die in 2006 door het parlement is aangenomen. Adviezen in het kader van de Wet worden uitgebracht aan de ministers van LNV en VWS.

Ter informatie:

* Boek 'Voorzorg voor voedsel- en productveiligheid. Een kijkje in de toekomst'