Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Gerard Schuiling verlaat de deelgemeente na de
gemeenteraadsverkiezingen

U gaat na 12 jaar als bestuurder stoppen. Heeft u al plannen wat u hierna wilt gaan doen?

Ik ga eerst afstand nemen van deze baan. Het is een heel intensieve functie, waardoor je er erg veel mee bezig bent. Ik ben van plan om iets te gaan doen in de coaching- en adviessfeer.

Bent u altijd voorzitter geweest van het dagelijks bestuur? Gerard Schuiling: Ik ben sinds 1982 met tussenpozen politiek actief geweest, bijvoorbeeld 3 jaar fractievoorzitterschap ten tijde van de deelraad Kralingen, gevolgd door een tijd van activiteiten op stedelijk partijniveau. Toen is me al een aantal keer gevraagd om me verkiesbaar te stellen. Ik ben daar toen niet op ingegaan, omdat ik de functies die ik bekleedde nog te interessant vond. Toen ik vakbondsbestuurder bij de FNV Onderwijsbond was, vroeg ik me op een bepaald moment af wat ik wilde in mijn carrière. Wilde ik nog een aantal jaren vakbondsbestuurder blijven of me verkiesbaar stellen voor de deelgemeente? Ik heb de keuze gemaakt voor de deelgemeente en werd lijsttrekker voor de PvdA. Na de deelgemeente-raadsverkiezingen in 1998 werd ik als voorzitter gekozen. Ik was eigenlijk van plan om 2 periodes, dus maximaal 8 jaar bestuurder te zijn. Maar dat is uit de hand gelopen, waardoor ik inmiddels de langstzittende voorzitter van de deelgemeente ben!

Ik was eigenlijk van plan om 2 periodes, dus maximaal 8 jaar bestuurder te zijn.

Hoe kijkt u terug op de laatste 4 jaar?
In de laatste 4 jaar hebben we vooral de vruchten geplukt van de jaren ervoor. Toen ik net begon, bestond het gebiedsgericht werken nog niet. Daar zijn we mee aan de slag gegaan, zodat we het gebiedsgericht werken nu goed voor elkaar hebben. Er zijn nu gebiedsmanagers en wijkregisseurs, die actief zijn in de wijk. Het heeft ook veel tijd gekost om de burgerparticipatie vorm te geven en de inwoners op een goede wijze bij de besluitvorming te betrekken. Ik vind de participatie de laatste 4 jaar beter georganiseerd.

'We werken als leden van het dagelijks bestuur goed met elkaar samen, wat heel prettig is. Doordat we alledrie het belang van de burgers van de deelgemeente voorop zetten, kan je ook sneller tot een compromis komen. Dat is belangrijk, want een deelgemeente is feitelijk ingesteld om de besluitvorming dichter bij de burger in samenspraak te laten plaatsvinden.

Wat staat u nog het beste bij uit de laatste 12 jaar? In mijn eerste 8 jaar stond de veiligheidsproblematiek hoog op de lijst. Er was veel jeugd- en drugsoverlast en een snel afnemende sociale cohesie. In de Veiligheidsindex van 2002 zijn we gestart met een magere 5 als cijfer, maar hebben een gestage verbetering gerealiseerd in alle wijken. Gemiddeld scoort de deelgemeente in 2009 een 7,3 en is nu een veilige deelgemeente.

Onze dienstverlening vinden de inwoners goed. Belangrijk punt daarbij is dat problemen in de wijk worden gemeld en vervolgens ook echt worden aangepakt. We willen zeker niet, dat inwoners problemen of klachten melden, waarna er niets mee gebeurt. Daar hebben we als dagelijks bestuur steeds goed op gestuurd.

Gemiddeld scoort de deelgemeente in 2009 een 7,3 en is nu een veilige deelgemeente.

Wat zijn de grootste successen; waar bent u trots op? Ik ben trots op de manier waarop de opeenvolgende dagelijks besturen, maar ook de deelraad de nek heeft uitgestoken voor de herstructurering van Nieuw Crooswijk. Je houdt hierbij de langere termijndoelen in het oog, zoals het binden van inwoners met midden en hogere inkomens. We willen in Nieuw Crooswijk een goede mix realiseren van zowel woningen als inwoners en hiermee de sociaal-economische positie versterken. Daardoor bevorder je de integratie in de wijk en krijg je een verbetering van de sociale samenhang. Dat willen we ook realiseren voor Oud Crooswijk (met woningcorporatie PWS) en Jaffa (met woningcorporatie Woonstad). Uiteraard gaat het hier op een veel minder ingrijpende manier dan in Nieuw Crooswijk, waar sprake is van grootschalige sloop en nieuwbouw. Door de herstructurering maken we de deelgemeente maar bovenal Rotterdam een prettige plek om te wonen.

We willen in Nieuw Crooswijk een goede mix realiseren van zowel woningen als inwoners en hiermee de sociaal-economische positie versterken.

We hebben ons ook sterk gemaakt om op een aantal plekken in de deelgemeente maatschappelijke opvanglocaties te realiseren voor voormalig dak- en thuislozen. Dit is een proces dat veel voeten in de aarde heeft, ook al omdat er eerst draagvlak gecreëerd moet worden. Overigens, als we vinden dat een voorziening niet past in de deelgemeente, zijn we niet bang om ons stevig op te stellen tegenover het stadsbestuur. We verdedigen ons standpunt dan krachtig, ook vanwege de belangen van de inwoners. Hieruit blijkt de toegevoegde waarde van een deelgemeente, die met name oog moet houden voor de leefbaarheid van een wijk.

Wat is minder goed gegaan?
Gerard Schuiling: Uit het bestuurskrachtonderzoek van 2008 is gebleken dat we nog onvoldoende consistent en consequent participatie toepassen. We moeten onze eigen participatienota dus beter uitvoeren.

De inwoners moeten het dagelijks bestuur samen met de deelraad meer gaan zien als het (wijk)bestuur van hun wijk en buurt. Dat zien we nu nog te weinig. Men herkent ons overigens wel goed als dienstverlenende instantie, waar een paspoort of ander document gehaald kan worden.

En tot slot: wat wenst u uw opvolger toe?
Ik wens mijn opvolger wijsheid en het nodige geluk toe. Het is een onzeker bestaan, want ieder besluit dat je neemt, heeft voor- en tegenstanders. Je moet het vertrouwen houden van de raad en de inwoners. Zorg er dus voor dat je dicht bij de bewoners en de ondernemers staat.