Deelgemeente Kralingen-Crooswijk Rotterdam

Jeugdnetwerk Kralingen-Crooswijk

Op dinsdag 2 maart 2010 hebben de deelgemeente Kralingen-Crooswijk en het Centrum voor Jeugd en Gezin het Jeugdnetwerk gelanceerd. Bij de bijeenkomst waren zon 130 mensen aanwezig van allerlei organisaties, zoals bijvoorbeeld Thuis Op Straat, politie, scholen en sportverenigingen. Het Jeugdnetwerk is door hen enthousiast ontvangen! De in de wijk actieve organisaties zijn ervan doordrongen dat alertheid tijdens hun werkzaamheden ervoor kan zorgen, dat een kind of jongere snel geholpen kan worden bij problemen.

Waarom een Jeugdnetwerk?
In de Rotterdamse deelgemeente Kralingen-Crooswijk leven bijna 15.000 kinderen en jongeren van 0 tot en met 23 jaar. Met de meeste van hen gaat het gelukkig goed, maar een kleine groep heeft extra aandacht nodig. Om ervoor te zorgen dat deze groep zich positief kan ontwikkelen, is het belangrijk om problemen zo vroeg mogelijk te signaleren. Dat kan nu bij het Jeugdnetwerk. Het doel is om gezinnen, kinderen of jongeren zo snel mogelijk de juiste hulp te bieden en te voorkomen dat problemen pas worden herkend en aangepakt als ze uit de hand gelopen zijn.

Wat is het Jeugdnetwerk?
Het Jeugdnetwerk is één centraal meldpunt waar professionals en vrijwilligers die in de wijken van Kralingen-Crooswijk met kinderen en jongeren werken, hun zorgen kunnen melden als ze die hebben. Het Jeugdnetwerk bestaat uit professionals van verschillende (hulp)instellingen, die jongeren kunnen begeleiden, maar die ook ouders of verzorgers kunnen ondersteunen bij de opvoeding van hun kind. Het is een samenwerkingsverband tussen de deelgemeente Kralingen-Crooswijk en het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en bestaat uit een vaste kerngroep, waarin naast deze beide organisaties, ook Bureau Jeugdzorg, het schoolmaatschappelijk werk en de welzijnsinstelling vertegenwoordigd zijn.

Hoe werkt het?
Als een professional uit de wijk zorgen heeft over een kind of jongere (van 0 tot 23 jaar) en deze bij het Jeugdnetwerk meldt, dan maakt het Jeugdnetwerk in samenspraak met de melder en ouders en/of jongere een plan. In dit plan staat het probleem beschreven, met de hulp die wordt aangeboden en wie deze hulp gaat bieden. Het Jeugdnetwerk volgt de uitvoering van het plan. De hulpverlener houdt tijdens de uitvoering contact met ouders en/of jongere zelf.

In het kort:


- Bij het Jeugdnetwerk Kralingen-Crooswijk kunnen vroegtijdige zorgsignalen over kinderen en jongeren van 0 tot en met 23 jaar gemeld worden.

- Op het moment dat een organisatie in de wijk een kind of jongere met problemen zelf niet verder kan helpen, kan deze hiervan melding maken bij het Jeugdnetwerk.

- Door de juiste zorg in te schakelen zorgt het Jeugdnetwerk ervoor dat de jeugd van Kralingen-Crooswijk niet in haar ontwikkeling wordt gehinderd.

Registratie gegevens
Het Jeugdnetwerk registreert gegevens over een kind of de jongere, en als dat nodig is ook de gegevens van de ouders, in een speciaal systeem. Dit gebeurt zorgvuldig en volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens.