Gemeente Haaksbergen


Geen langdurige stroomstoringen meer
10-03-2010 Geen langdurige stroomstoringen meer Vrijdag 5 maart werd de nieuwe (ondergrondse) hoogspanningskabel tussen Haaksbergen en Hengelo feestelijk in gebruik genomen. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in een tent die netwerkbedrijf TenneT voor deze gelegenheid naast het hoogspanningsstation aan de Demmertweg had laten plaatsen. In aanwezigheid van een groot aantal genodigden stelden burgemeester Karel Loohuis en operationaal directeur Ben Voorhorst van TenneT met een druk op een knop de kabel in gebruik. Burgemeester Loohuis noemde de ingebruikname van de ondergrondse hoogspanningskabel goed nieuws voor de inwoners en de bedrijven in de gemeente Haaksbergen.

Met de aanleg van de ondergrondse hoogspanningskabel is de leveringszekerheid van de stroomvoorziening in onze gemeente een stuk verbeterd. Het risico van een langdurige stroomstoring zoals Haaksbergen die in 2005 en 2007 meemaakte, is daarmee nauwelijks nog aanwezig. In november 2005 waren het de slechte weersomstandigheden waardoor de bovengrondse hoogspanningskabel tussen Goor en Haaksbergen het onder het gewicht van de vastplakkende sneeuw begaven. Sommigen zaten toen 54 uur zonder stroom. In maart 2007 raakte een drijvende kraan op het Twentekanaal de hoogspanningskabel en was heel Haaksbergen acht uur lang stroomloos.

Uitloper
Haaksbergen lag aan een zogeheten uitloper van het hoogspanningsnet. Dat is nu niet meer het geval. Want ook al komt er in de toekomst tussen Haaksbergen ooit weer letterlijk een kink in de (bovengrondse) hoogspanningskabel, dan kan de stroomvoorziening doorgaan via de nieuwe hoogspanningskabel. Die loopt van het Haaksbergse hoogspanningsstation naar het hoogspanningsstation in het Hengelose Oele en heeft daarmee voor een ringverbinding gezorgd.

Versterking
Directeur Ben Voorhorst van TenneT zei vorige week vrijdag dat de nieuwe kabelverbinding bovendien bijdraagt aan de structurele versterking van de stroomvoorziening in Twente. "De nieuwe verbinding past in de strategie van TenneT om te werken aan het vergroten van de leveringszekerheid". Hij deelde mee dat op dit moment onderzoekt of ook andere uitlopers van het hoogspanningsnet in ons land worden aangepakt. "De komende jaren wil TenneT honderden miljoenen steken in de versterking en uitbreiding van het hoogspanningsnet".