Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z25231

Datum 9 maart 2010
Betreft Kamervragen PVV over connecties van FION met de Moslimbroederschap

Hierbij zend ik u, mede namens de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het antwoord op de vragen van de leden Wilders, Brinkman en Agema (allen PVV) van uw Kamer over het bericht dat FION, één van de initiatiefnemende organisaties van de nieuwe moslimomroep SMO (Stichting Moslimomroep), onderdeel uitmaakt van de fundamentalistische Moslimbroederschap (ingezonden 23 december 2009).

De vragen werden mij toegezonden bij uw bovenaangehaalde brief met kenmerk 2009Z25231.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart

a





Antwoord op vragen van de leden Wilders, Brinkman en Agema (allen PVV) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en van Binnenlandse Zaken Onze referentie MLB/186175 en Koninkrijksrelaties over het bericht dat FION, één van de initiatiefnemende organisaties van de nieuwe moslimomroep SMO (Stichting Moslimomroep), onderdeel uitmaakt van de fundamentalistische Moslimbroederschap (ingezonden 23 december 2009).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht "Bouyafa met argusogen bekeken"?1

Antwoord op vraag 1:
Ja

Vraag 2
Bent u bekend met het feit dat de Federatie Islamitische Organisaties Nederland (FION), waarvan de heer Yahia Bouyafa voorzitter is, één van de initiatiefnemende organisaties is van de nieuwe moslimomroep SMO? Is het waar dat de SMO één van de meest kansrijke organisaties is in de subsidierace voor een nieuwe moslimomroep in Nederland, waarover het Commissariaat voor de Media nog deze maand beslist?

Antwoord op vraag 2:
De FION is inderdaad één van de 18 initiatiefnemers van de SMO. SMO was naast de SMON en VMO één van de organisaties die in aanmerking wilde komen voor een aanwijzing om conform artikel 2.42 van de Mediawet het publieke media- aanbod te verzorgen voor de hoofdstroming Islam. Zoals uit het besluit2 van het Commissariaat voor de Media van 29 december 2009 blijkt, zijn alle drie de aanvragers representatief te achten voor de Islam. De VMO heeft de kleinste achterban en is daarom afgevallen. Van de twee overgebleven aanvragers (SMO en SMON) viel niet goed objectief vast te stellen welke van de twee de grootste achterban heeft. Er is gekozen voor de SMON, omdat die de meeste garanties biedt dat, naast de eerste generatie moslims, ook de tweede en derde generatie moslims als doelgroep wordt betrokken in het publieke bestel. Ook biedt het bestuursmodel van de SMON voldoende waarborgen dat de conflicten die de besturen van de moslimomroepen in het verleden hadden niet herhaald worden.

Vraag 3
Realiseert u zich dat Federatie Islamitische Organisaties Nederland (FION) deel uitmaakt van de Europese koepelorganisatie FIOE, de Europese tak van de Moslimbroederschap volgens de officiële Arabische website van de Moslimbroederschap (www.ikhwan.net)?


1 De Volkskrant, 21 december 2009: "Bouyafa met argusogen bekeken"
2 Commissariaat voor de Media, 29 december 2009: Besluit Moslimomroep. http://www.cvdm.nl/dsresource?objectid=10393&type=org

Pagina 2 van 4





Antwoord op vraag 3:
Het is mij bekend dat de Moslimbroederschap zich op Europees niveau vooral Onze referentie MLB/186175 georganiseerd heeft via de Federatie Islamitische Organisaties Europa. De Federatie Islamitische Organisaties Nederland is aangesloten bij deze Europese koepelorganisatie. Deze informatie is in antwoorden op schriftelijke vragen in 2009 ook met de Tweede Kamer gedeeld (Kamerstukken II, aanhangsel van de Handelingen 2008-2009, nr. 2439).

Vraag 4
Bent u ermee bekend dat de Moslimbroederschap een wereldwijd opererende fundamentalistisch-islamitische organisatie is, die als doel heeft het stichten van een islamitisch wereldrijk en die als motto heeft: "God is ons doel. De Profeet is onze leider. De Koran is onze wet. De strijd is onze manier. Voor God sterven is onze hoogste verwachting."?

Antwoord op vraag 4:
De Moslimbroederschap is uitgegroeid tot een mondiale beweging die in meer dan zeventig landen actief is, maar alleen in Egypte een daadwerkelijke organisatievorm kent. De Moslimbroederschap is dan ook niet te zien als een monolithische organisatie, aangezien sprake is van een veelheid aan nationale en lokale bewegingen met doelstellingen die naar tijd en plaats verschillen.

Vraag 5
Is het waar dat de activiteiten van de Moslimbroederschap in Nederland door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) scherp in de gaten worden gehouden?

Antwoord op vraag 5:
In het openbaar kan ik niet ingaan op de vraag of de AIVD onderzoek doet naar organisaties of personen. Wel kan ik aangeven dat wanneer de AIVD aanwijzingen heeft van een dreiging voor de nationale veiligheid, dergelijke informatie gericht gedeeld wordt met samenwerkingspartners en belangendragers opdat gepaste maatregelen getroffen kunnen worden.

Vraag 6
Deelt u de mening dat een nieuwe moslimomroep waarvan een van de deelnemende organisaties gelieerd is aan de Moslimbroederschap, nooit en te nimmer in aanmerking mag komen voor een plaats in het publieke bestel noch voor welke subsidie dan ook van de Nederlandse overheid? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat gaat u doen om de SMO uit het publieke bestel te weren?

Antwoord op vraag 6:
Zoals uit het besluit van het Commissariaat voor de Media van 29 december 2009 blijkt, is de SMO, waarvan de FION deel uitmaakt, niet aangewezen om het publieke media-aanbod voor de hoofdstroming Islam te verzorgen.

Pagina 3 van 4





Vraag 7
Neemt u het initiatief om vergaand onderzoek te doen naar de overige Onze referentie MLB/186175 activiteiten van de FION? Zo nee, waarom niet?

Antwoord op vraag 7:
Zie het antwoord op vraag 5.

Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van de leden Karabulut en Van Dijk (beiden SP), ingezonden 22 december 2009 (vraagnummer 2009Z25187).

Pagina 4 van 4