Universiteit Twente


UT-onderzoeker ontwikkelt nieuwe laboratoriumtechniek voor onderzoek naar hart- en vaatziekten

10 maart 2010

Hart- en vaatziekten zijn een van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld. Ongeveer 1 miljoen Nederlanders hebben een hart- of vaataandoening. Andries van der Meer van de Universiteit Twente ontwikkelde een nieuwe laboratoriumtechniek voor onderzoek naar het ontstaan van deze aandoeningen. Het voordeel van de nieuwe techniek is een aanzienlijke vermindering van de hoeveelheid cellen die gekweekt moeten worden, waardoor er een belangrijke snelheidswinst geboekt wordt in het wetenschappelijk onderzoek. Van der Meer promoveert 10 maart aan de faculteit Technische Natuurwetenschappen.

Vasculaire endotheelcellen vormen de binnenbekleding van alle bloedvaten. Het bloed dat langs de endotheelcellen stroomt, zorgt voor een bepaalde spanning op de vaatwanden: de schuifspanning. Als de schuifspanning verandert, door bijvoorbeeld een verhoogde hartslag, reageren de endotheelcellen daarop. Een onregelmatige schuifspanning, in combinatie met een ongezonde leefstijl, kan hart- en vaatziekten veroorzaken. In bepaalde delen van het vaatstelsel zijn de bloedstromen niet constant, maar turbulent, bijvoorbeeld in de nek en rondom het hart. De reactie van de endotheelcellen hierop speelt een rol in de aanzet en ontwikkeling van vaataandoeningen (zoals atherosclerose).

Andries van der Meer onderzocht de reactie van endotheelcellen op de schuifspanning door gebruik te maken van microfluĂŻdische technologie. Tot op heden was er een grote laboratoriumopstelling nodig van enkele vierkante centimeters (5 bij 10 centimeter) om de endotheelcellen te kweken en de reactie van de cellen op de schuifspanning te volgen. Van der Meer ontwikkelde een nieuwe laboratoriumtechniek op micrometerschaal. De hoeveelheid weefsel die nodig is, ligt een factor honderd lager. De hoeveelheid vloeistof die door het systeem stroomt, is een factor duizend lager. Hierdoor kunnen onderzoekers in dezelfde tijd vele malen meer celbiologische processen volgen. Het inzetten van microtechnologie kan zo het onderzoek naar het ontstaan van hart- en vaatziekten in een stroomversnelling brengen. bloedvat Samengevoegd beeld van een microscopische fase-contrastopname van een microfluidisch kanaal (100 micrometer breed) met endotheelcellen die in dit kanaal gekweekt zijn.