ING biedt goedkoopste betaalpakket, Rabobank duurste

10/03/2010 11:00

BankenOverzicht.nl


-Rood staan blijft duur, banken berekenen gedaalde rente niet door-

Nederlanders bankieren het goedkoopste bij ING. Deze bank biedt voor 13,80 euro per jaar het goedkoopste betaalpakket van Nederland, inclusief bankrekening, pinpas en internetbankieren. ABN Amro is met 33 euro per jaar de duurste bank. Rood staan en creditcards blijven duur, de meeste banken hanteren een tarief van zo'n 15% per jaar. Dit kan fors goedkoper omdat de banken door de lage rentestand minder geld kwijt zijn om zelf te lenen of spaargeld aan te trekken. Banken geven dit voordeel niet aan hun klanten door. Dit blijkt uit onderzoek van BankenOverzicht.nl, een nieuwe onafhankelijke vergelijkingssite voor sparen, betalen en creditcards.

De meeste banken hebben dit jaar hun tarieven voor betaalpakketten verhoogd omdat zij per 1 november jongstleden als gevolg van Europese regelgeving geen geld meer kunnen vragen voor de valutering (het overboeken van bedragen tussen bankrekeningen met als doel rentewinst te behalen) van het betalingsverkeer. Van de onderzochte betaalpakketten komt ASN Bank als beste keuze uit de bus. Deze betaalrekening kost 18 euro per jaar, iets meer dan ING, maar rood staan is goedkoper en men ontvangt ook nog eens 1% rente bij een positief saldo op de betaalrekening.

Geld lenen bij de bank blijft erg duur, terwijl de rente die banken onderling betalen om geld te lenen fors is gedaald. Deze officiële marktrente ('1 maands-Euribor') is in twee jaar tijd gedaald van 4,2 % naar 0,4% per jaar. De banken hebben deze renteverlaging niet doorberekend aan hun klanten. Klanten van de Rabobank betalen met 15% het meest om rood te staan. Bij een jaarlijkse roodstand van 1000 euro komt dit neer op 150 euro per jaar. Bij de SNS Bank betaalt een klant hiervoor het 'minst' met 120 euro per jaar.

Peter Ruys, directeur van BankenOverzicht.nl: "Het is opmerkelijk dat lenen zo duur blijft terwijl de spaarrentes wel zijn verlaagd en de banken zelf een stuk goedkoper kunnen lenen. Zij verdienen daar dus veel meer aan. Ook zijn consumenten de afgelopen jaren steeds meer gaan betalen voor bankieren. Dat is vreemd omdat internetbankieren het betalingsverkeer veel efficiënter heeft gemaakt en veel bankkantoren ondertussen zijn gesloten."

Vandaag is de site BankenOverzicht.nl gelanceerd om meer inzicht te bieden in de financiële wereld. Deze onafhankelijke vergelijkingssite biedt een totaaloverzicht van financiële producten voor sparen, betalen en creditcards van alle banken in Nederland. BankenOverzicht.nl is een initiatief van DGN Publishers, ondermeer bekend Zorgkiezer.nl, DeGoedkoopsteNotaris.nl en AdvocatenOverzicht.nl.





http://www.BankenOverzicht.nl.