Ingezonden persbericht



- PERSBERICHT -

World Kidney Day aanleiding voor mailing aan huisartsenpraktijken over nieuwe richtlijn

NIERSTICHTING WAARSCHUWT VOOR RISICO OP NIERSCHADE BIJ DIABETES

Bussum, 10 maart 2010 - Morgen - 11 maart 2010 - is het voor de vijfde keer World Kidney Day. Deze vijfde editie van World Kidney Day staat volledig in het teken van diabetes, één van de belangrijkste risicofactoren voor het ontstaan van blijvende nierschade. In Nederland kampt maar liefst 1 op de 6 mensen met diabetes met een verminderde nierfunctie. Vandaar dat het belangrijk is dat bij deze groep patiënten de nierfunctie regelmatig wordt gecontroleerd. Daarom grijpt de Nierstichting World Kidney Day aan om alle huisartsen in Nederland en hun praktijkondersteuner te attenderen op de nieuwe landelijke richtlijn voor de controle en behandeling van patiënten met nierschade.

Op welk moment moet bij mild of matig nierfunctieverlies de behandeling starten om ernstig nierfalen en andere complicaties te voorkomen? En welk laboratoriumonderzoek is nodig om het resultaat van die behandeling te meten? De Landelijke Transmurale Afspraak Chronische Nierschade - een richtlijn die op initiatief van de Nierstichting tot stand is gekomen - geeft huisartsen en specialisten duidelijke handvatten voor de juiste handelswijze bij patiënten bij wie nierschade of eiwitverlies in de urine is vastgesteld. Deze richtlijn is bovendien een uitgangspunt voor huisartsen, internisten en nefrologen om in regionaal verband onderling afspraken te maken over de behandeling van patiënten met beginnende nierschade. Volgende week verspreiden de Nierstichting en het Nederlands Huisartsen Genootschap ter gelegenheid van World Kidney Day een speciale mailing aan huisartsen en hun praktijkondersteuners om hen te attenderen op deze nieuwe landelijke richtlijn.

Groei aantal nierpatiënten beperken
Diabetes is één van de belangrijkste oorzaken van nierfalen. "Gelukkig is in Nederland het bewustzijn over de relatie tussen diabetes en het ontstaan van nierziektes al redelijk groot. Toch is het van belang een regelmatige controle van de nierfunctie bij diabetespatiënten te blijven benadrukken", aldus Paul Beerkens, algemeen directeur van de Nierstichting. "Zo controleerden ongeveer vijf jaar geleden nog slechts 4 op de 10 huisartsen een diabetespatiënt regelmatig op de nierfunctie. Met het oog op een vroegtijdige opsporing en tijdige behandeling van nierziekten ondersteunen we artsen met heldere richtlijnen. Zodat ze precies weten welke stappen noodzakelijk zijn om ernstig nierfalen te voorkomen. Zo kan onder andere bij veel diabetespatiënten worden voorkomen dat ze óók nog nierpatiënt worden."

World Kidney Day
World Kidney Day wordt jaarlijks georganiseerd door de Internationale Vereniging van Nefrologen (International Society of Nephrology, ISN) en de Internationale Vereniging van Nierstichtingen (International Federation of Kidney Foundations, IFKF). Doel is in zo veel mogelijk landen burgers, artsen en overheden beter bewust te maken van de ernst en omvang van het probleem van chronische nierschade. Een gezondheidsprobleem dat wereldwijd ruim 500 miljoen mensen treft, een aantal dat jaarlijks met ruim 6 procent toeneemt. Voor meer informatie: www.worldkidneyday.org .

Over de Nierstichting
De Nierstichting zet zich in voor een toekomst met zo min mogelijk nierziekten én een betere toekomst voor nierpatiënten. Zo zet zij alles op alles om te bereiken dat nierfunctieverlies eerder wordt opgespoord en behandeld. Ook financiert de Nierstichting wetenschappelijk onderzoek om meer te weten te komen over het ontstaan en de behandeling van nierziekten. Kennis die ons in staat stelt betere en innovatieve behandelmethoden te ontwikkelen en zo de kwaliteit van leven en overlevingskansen van nierpatiënten te verbeteren. Bovendien blijven we werken aan mogelijkheden om de wachttijd voor een donornier te verkorten. Ook biedt de Nierstichting financiële en sociale ondersteuning aan nierpatiënten. En geven we patiënten nieuwe mogelijkheden om de regie te houden over hun ziekte en de behandeling. Zo geeft de Nierstichting toekomst!


- EINDE PERSBERICHT -

Noot voor redacties

Voor meer informatie (