Algemene Inspectiedienst (AID)

Veetransporteurs in de fout

10 maart 2010

Controleurs van de Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verbaliseerden op maandag 8 maart tijdens een controle op de A27 ter hoogte van Meerkerk twee veetransporteurs voor het overtreden van de regels gesteld aan het vervoeren van dieren. In totaal controleerde de dienst zeven agrarische transporten.

Een transporteur uit Ierland die 155 kalveren van Ierland naar een mesterij in Gelderland vervoerde, kreeg een proces-verbaal omdat een aantal van de dieren tijdens het transport niet kon beschikken over voldoende stahoogte, zij stonden met hun rug klem tegen de bovenste laadvloer. De Ier kreeg tevens een proces-verbaal omdat zijn wagen 4.14 meter hoog was, terwijl in Nederland slechts een hoogte van 4.00 meter is toegestaan. De AID stelt een nader onderzoek in naar de duur van het transport. Nagegaan wordt of de chauffeur de verplichte rusttijd van 24 uur in acht heeft genomen en of hij de dieren heeft afgeladen, gevoerd en gedrenkt.

Een vervoerder van vleesvarkens kreeg een proces-verbaal omdat hij de beladingsnorm overtrad. Volgens de regels mocht de man 110 varkens in zijn wagen vervoeren, het waren er 124.

De AID blijft tijdens haar vervoerscontroles aandacht besteden aan de vereiste stahoogte en de beladingsnorm.