Gemeente Anna Paulowna

Coalitieaccoord CDA en PvdA

Woensdag 10 maart hebben de gemeenteraadsfracties van het CDA en de PvdA van de gemeente Anna Paulowna hun gezamenlijk coalitie akkoord ter bespreking aangeboden aan de VVD. Hierin pleiten beide partijen ervoor de bestaande CDA-PvdA coalitie voort te zetten. De VVD is gevraagd dit akkoord te ondersteunen.

Omdat in de gemeenteraadsverkiezingen deVVD de grootste partij is geworden, nam die op 6 maart het initiatief tot de coalitiebesprekingen. Daarin werd eerst gesproken met de PvdA, daarna met het CDA. Uit die besprekingen bleek aanzienlijk verschil van inzicht tussen de VVD enerzijds en het CDA en de PvdA anderzijds. De inzet van de VVD bleek te bestaan uit zaken die volgens het CDA en de PvdA niet in het verkiezingsprogramma van de VVD stonden, die eerdere besluitvorming weer ter discussie stelt, of die al in beleidsvoorbereiding zijn. Verder deed de VVD voorstellen voor nieuw beleid en bezuinigingen. Het CDA en de PvdA pleiten in hun coalitieaccoord met het oog op de komend fusie echter voor terughoudendheid voor nieuw beleid, consistentie en continuïteit. Ook achten beide partijen het belangrijk in deze tijden van gemeentelijke herindeling te werken met ervaren bestuurders.

De VVD haalde in de gemeenteraadsverkiezingen vijf zetels, evenveel als het CDA. De PvdA haalde vier zetels. Daarmee ging de huidige coalitie van tien naar negen zetels, maar kan die nog rekenen op nagenoeg hetzelfde percentage kiezers als in de voorgaande periode. Hieruit leiden CDA en PvdA af dat onder de kiezers voldoende instemming is met het voorgaande gevoerde beleid. Beide coalitiepartijen hebben er vertrouwen in dat met dit akkoord de komende periode een goed programma kan worden uitgewerkt en het fusieproces op een goede wijze kan worden ingevuld.