Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


levert sleutel Royal in bij stadsdeel

---

Swazoom levert sleutel Royal in bij stadsdeel

10 maart 2010

Vanaf maandag 8 maart 2010 sluit jongerencentrum Royal aan het Holendrechtplein in Amsterdam Zuidoost haar deuren. In overleg met burgemeester Cohen, welzijnsorganisatie Swazoom en stadsdeel Zuidoost is naar aanleiding van verschillende incidenten in de afgelopen maanden dit besluit genomen. De maatregelen die in de afgelopen maanden zijn genomen, blijken niet het gewenste resultaat te hebben. Daarom hebben de partijen besloten dat in het kader van de veiligheid een onwerkbare situatie is ontstaan.

Stadsdeel Zuidoost heeft duidelijk gemaakt in 2009 geweld en asociaal gedrag niet te tolereren. Dat pakken we hard aan, en aan de andere kant geven we iedereen de kans om zijn leven te beteren en helpen we daarbij. Dat is ook nu het uitgangspunt. Alle partijen realiseren zich dat er een plek voor de jongeren in Holendrecht moet zijn. Daarom wordt het huidige activiteitencentrum Holendrecht versneld aangepakt en omgevormd tot een community center voor en door bewoners. In het community center Holendrecht kunnen jongeren terecht voor steun en hulp, maar ook voor een kopje koffie.

Portefeuillehouder Jeugd, Welzijn, Onderwijs en Maatschappelijke Dienstverlening Harry Verzijl: "Er komen jongeren in Royal die zich niet houden aan de regels. Dat is onacceptabel. We staan niet toe dat een klein aantal jongeren het verpest voor de grote groep die graag iets van zijn leven wil maken. We horen ook van jongeren dat ze het zat zijn dat ze over één kam worden geschoren met kwaadwillende leeftijdsgenoten. Verreweg het grootste deel van de jongeren in Zuidoost verdient het om zich positief te ontwikkelen en om daar waardering en erkenning voor te krijgen."

Swazoom is een preventieve welzijnsorganisatie die overal in Amsterdam Zuidoost activiteiten aanbiedt die erop gericht zijn om jongeren hun eigen kwaliteiten te laten ontdekken en ontwikkelen. Stadsdeel Zuidoost vraagt Swazoom om het sociaalcultureel werk in het stadsdeel voor haar rekening te nemen. In Royal komen jongeren met dusdanige gedragsproblemen dat het reguliere sociaal-cultureel werk daar geen antwoord op kan bieden. Er wordt een aangepast programma voor deze jongeren ontwikkeld.

---