Friese waterschappen

Zandwinplassen opgevuld met bagger

woensdag, 10 maart 2010

Vanaf nu is het mogelijk om in vier zandwinplassen in Fryslân baggerslib en grond toe te passen die vrijkomt uit het beheersgebied.

Door het baggerslib en de grond te concentreren in vier zandwinplassen verbetert de kwaliteit van de rest van het Friese water. Vaak kan het slib niet verspreid worden op aangrenzende percelen. Door per schip bereikbare plekken aan te wijzen waar het slib toegepast kan worden, kan tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten baggerslib worden verwerkt en krijgen de zandwinplassen weer een nuttige bestemming. Het gaat om de zandwinplas bij Suwâld, Wijde Ee ten westen van Burgum, Eastersanding bij Drachten en Easterga ten noorden van Lemmer.

Dagelijks bestuurslid Aaltje Rispens: "met het aanwijzen van deze zandwinplassen als locaties waar baggerslib en grond toegepast kan worden slaat Wetterskip Fryslân vier vliegen in één klap. We verbeteren de waterkwaliteit in Fryslân, we besparen maatschappelijke kosten, we maken een nuttige inrichting van zandwinplassen mogelijk en de zandwinplassen worden veiliger. Bovendien is Wetterskip Fryslân het eerste waterschap in Nederland die regels vaststelt die dit mogelijk maken."

Nu zijn de plassen erg diep, waardoor ze gevaarlijk zijn voor zwemmers en schaatsers. Door het opvullen van de plassen worden ze minder diep. Daardoor bevriest het water eerder in de winter en is het 's zomers veiliger voor zwemmers, omdat er geen koudwaterstroom ontstaat.

Door de maatregelen stijgt de ecologische waarde van de plassen. Zo krijgen andere planten- en diersoorten een kans. Er ontstaat bijvoorbeeld een verbinding tussen de natuurgebieden de Groote Wielen en het nationale park Alde Feanen door het opvullen van de zandwinplas bij Suwâld.

Het baggerslib wordt aangeleverd door de provincie Fryslân, gemeenten en Wetterskip Fryslân.