Pijnacker-Nootdorp


datum 9 maart 2010

Uitnodiging voor de pers

Lokale prestatieafspraken met woningcorporatie Rondom Wonen

De gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft prestatieafspraken gemaakt met woningcorporatie Rondom Wonen. Het zijn afspraken voor vier jaar, waarbij vooral voor 2010 veel concrete acties staan gepland, zoals extra bevordering van de lokale doorstroming, het samen uitvoeren van diverse onderzoeken naar woonwensen van jongeren en ouderen en het beter aanpakken van huurschuld en overlast. Voor de jaren erna zal per jaar een jaarplan worden vastgesteld. Op woensdag 10 maart ondertekenen beide partijen de overeenkomst.

Gemeente en woningbouwcorporaties werken al geruime tijd samen op het gebied van volkshuisvesting, maar corporaties investeren daarnaast steeds meer in zorg, welzijn, leefbaarheid en werkgelegenheid. In 2010 gaat de gemeente samen met Rondom Wonen intensiever samenwerken op het gebied van woningbouw, leefbaarheid, sociaal-maatschappelijk beleid, duurzaamheid en beleidsonderzoek. Hierover zijn prestatieafspraken gemaakt zodat alle partijen naar hetzelfde toewerken. De prestatieafspraken geven een overzicht van alle gezamenlijke acties, de afhankelijkheden en rolverdeling tussen partijen.

Afspraken
Het beleid van de afgelopen jaren wat betreft woningtoewijzing wordt in hoofdlijnen voorlopig voortgezet. Over de nieuwbouw lopen al veel afspraken. In 2010 wordt het lokale volkshuisvestingsbeleid geëvalueerd, vindt doelgroepenonderzoek plaats en kan nieuw beleid voor de toekomst worden ontwikkeld.

Toewijzingsafspraken die nog wel versterkt worden zijn het aantal aanleun- en zorggerelateerde woningen in Pijnacker-Nootdorp, het aantal woningen dat wordt gereserveerd voor bijzondere zorggerelateerde groepen, zoals mantelzorgers en ex GGZ patiënten. In 2010 zal Rondom Wonen tot 55 bestaande meergezinswoningen met voorrang toewijzen aan lokale inwoners die een eengezinswoning achterlaten. Dit om de doorstroming lokaal te stimuleren.

Via de prestatieafspraken geeft de gemeente ook toestemming aan Rondom Wonen voor de verkoop van een aantal woningen in Pijnacker-Noord en Koningshof. Deze verkoop is noodzakelijk voor de financiering van het nog steeds forse bouwprogramma van Rondom Wonen en draagt bij aan de herstructurering van Pijnacker-Noord.

Met Vestia Nootdorp worden naar verwachting binnen enkele weken ook prestatieafspraken gesloten. Over specifieke onderdelen wordt nog onderhandeld. Ten aanzien van de algemene onderwerpen zullen de prestatieafspraken in principe identiek zijn.