Stadsdeel Slotervaart Amsterdam


ecologisch groen Slotervaart!

---

10 jaar monitoring ecologisch groen Slotervaart!

10 maart 2010

Tien jaar geleden werd langs de Christoffel Plantijngracht het natte econet aangelegd. Stadsdeel Slotervaart startte er natuurbeheer en een monitoringsprogramma om te onderzoeken hoe deze verbindingszone functioneerde. Bewoners, gebruikers en onderzoekers van b&d Natuuradvies monitoren sindsdien de natuur langs het Christoffel Plantijnpad. Dat is dus 10 jaar in 2010!

Natuur Langs het Christoffel Plantijnpad komen dichte rietbegroeiingen voor, schrale en ruige graslanden, ruigte, struweel en bosvegetaties. In de begroeiing en langs de natuurvriendelijke oevers leven kleine zoogdieren en vleermuizen, vlinders, libellen en nog veel meer. Het Christoffel Plantijnpad brengt 'wilde' natuur tot dicht in de stad.

Grootschalige ingrepen (herinrichting, baggerwerkzaamheden, grootschalig maaibeheer) hebben vaak grote invloed op de natuur. De ontwikkeling van de natuur valt erdoor terug. Soms is dat de bedoeling, vaak ook niet. Ingrepen zijn vaak onvermijdelijk in een dynamische stad, maar de natuur is juist gebaat bij continuïteit van beheer. Het is goed als jaar in jaar uit hetzelfde beheer wordt gevoerd, dan speelt de natuur daarop in en kan zich ontwikkelen. Het stadsdeel probeert met de beperkte middelen zowel de natuur als de mensen te dienen.

De monitoring langs het Christoffel Plantijnpad laat ook zien hoe waardevol de natuur is in de stad. Er werden al 14 vlinder- en 11 libellensoorten gevonden. Er is een vliegroute van de streng beschermde watervleermuis over de gracht en in 2009 is zelfs hun kolonie in de nabijheid ervan gevonden. Ook de ijsvogel wordt regelmatig gezien en broedt in Natuurtuin de Wiedijk.

Met de informatie over de ontwikkelingen van de natuur in het gebied kan het stadsdeel het beleid en beheer bijsturen.

Al met al is de natuur langs de Christoffel Plantijngracht en in de andere delen met natuurbeheer prachtig. Ondanks de intensiteit van de stad brengt het natuur dicht bij huis. Geniet ervan als u er doorheen fietst en wandelt en bedenk dat in die weelderige begroeiing allerlei leven schuil gaat.

Hopelijk zet het nieuwe stadsdeel het natuurbeheer voort, net als de monitoring, zodat de beheerders handvatten hebben om de natuur te helpen.

---