Openbaar Ministerie

Verdachte steekincidenten voor raadkamer

10 maart 2010 - Arrondissementsparket Zwolle/ Lelystad

De 25-jarige man die is aangehouden als verdachte van de steekincidenten in Lelystad moet vandaag, woensdag 10 maart, voor de raadkamer van de rechtbank in Lelystad verschijnen. Die bepaalt hoe lang de verdachte in voorlopige hechtenis zal blijven.

De verdachte is op maandag 22 februari 2010 aangehouden in de Forensisch Psychiatrische inrichting in Heiloo waar hij op dat moment verbleef. De man was daar geplaatst na oplegging van een maatregel door de rechtbank in Amsterdam. Die rechtbank nam de maatregel na een steekincident in een opvanghuis in Amsterdam op 7 april 2009. De rechtbank in Amsterdam ontsloeg de man voor dit feit van rechtsvervolging omdat hij na onderzoek "volledig ontoerekeningsvatbaar" werd geacht.

Lelystad werd in december 2008 en in de eerste maanden van 2009 opgeschrikt door in totaal vier verschillende steekincidenten. Drie slachtoffers raakten gewond; een vierde overleed aan zijn verwondingen. Direct na het eerste steekincident op 23 december 2008 startte de politie Flevoland een Team Grootschalige Opsporing (TGO) dat onderzoek heeft gedaan naar de steekincidenten.

De nu aangehouden verdachte, die in 2008 en 2009 in Lelystad woonde, is ook in 2009 als verdachte gehoord. Het onderzoek leverde toen onvoldoende verdenking op om hem voor dit feit aan te houden. Nadat nieuwe informatie was binnengekomen, is in februari 2010 een onderzoeksteam geformeerd dat het steekincident met dodelijke afloop nogmaals onder de loep nam. Hierbij kwam de verdachte opnieuw in beeld. Na het afleggen van een bekentenis is hij aangehouden. Het onderzoeksteam onderzoekt op dit moment de betrouwbaarheid van zijn verklaring. Als motief geeft de verdachte aan dat hij gewoon iemand wilde steken. Het onderzoeksteam heeft na elk steekincident veel onderzoek verricht en veronderstelde dit motief ook.

De leiding van het opsporingsteam heeft aangegeven dat onder meer door hulp en tips van burgers dit onderzoek is afgerond met de aanhouding van deze verdachte.