Provincie Limburg

Nieuws en persberichten

Weidevogels profiteren van maatwerk in Limburg
Eerste collectieve beheerplan door nieuwe subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer

Het eerste Limburgse collectieve beheerplan agrarisch natuurbeheer is vastgesteld door het college van Gedeputeerde Staten. Het plan gaat over het beheer van de weidevogels rondom het Nationale Park de Groote Peel. Onder de regie van de agrarische Milieucoöperatie Peel en Maas uit Panningen hebben de boeren rondom de Groote Peel hun handen ineen geslagen om het meest waardevolle weidevogelgebied van Limburg te beheren.

Het plan met de titel Collectief Weidevogelbeheerplan 2010, Groote Peel Limburg is het gevolg van de nieuwe subsidieregeling natuur- en landschapsbeheer Limburg (SNLL). Tot en met 2009 was de regie van het agrarisch natuurbeheer in handen van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Nu is het aan de provincies om dit beheer handen en voeten te geven. Verantwoordelijk gedeputeerde Ger Driessen in het kort over de voordelen: De lijnen zijn met deze nieuwe regeling korter. Een van de nieuwe elementen in de SNLL is het maken van collectieve beheerplannen. Hiermee kan een veel beter samenhangend beheer met meer maatwerk tot stand worden gebracht. Zo is een weidevogelgebied in Limburg heel anders qua opbouw en problematiek dan in Friesland. Van dit maatwerk profiteren de weidevogels, zoals de grutto, de wulp en de kievit. De oude regeling kende weinig samenhang. Het plan houdt ook rekening met het beheer in het aangrenzende weidevogelreservaat van Staatsbosbeheer. Het weidevogelbeheer van de agrariërs op hun eigen percelen en van Staatsbosbeheer in haar reservaat is veel effectiever als het goed op elkaar is afgestemd.

Dat het concept ook binnen de agrarische wereld is aangeslagen blijkt uit het feit dat de animo voor het weidevogelbeheer door boeren met de nieuwe regeling verdubbeld is ten opzichte van de oude regeling. Voor 2010 gaan ongeveer 12 agrariërs op 55 ha weidevogelbeheer uitvoeren. Hiervoor is door de Provincie Limburg ruim 72.000,- beschikbaar gesteld. Deze vergoeding wordt uitgekeerd omdat op de percelen met beheer, aan de agrariërs beperkingen worden opgelegd. Zo mogen ze bijvoorbeeld pas later in het seizoen, dan voor een goed bedrijfsresultaat gewenst is, het gras maaien. De inkomsten die hierdoor worden gemist, worden via de regeling gecompenseerd. De boeren die een beheersovereenkomst sluiten gaan hiervoor 6 jaar een verplichting aan. Daarna kunnen ze het weidevogelbeheer weer voor 6 jaar verlengen of er mee stoppen.

Voor volgend jaar zullen er nog meer collectieve beheerplannen voor agrarisch natuurbeheer in Limburg worden opgesteld. Hierbij moet gedacht worden aan het beheren van akkers voor hamsters en akkervogels.

10-3-2010 13:38