D66

woensdag 10 maart 2010

Kamer moet (in)formateur voordragen

D66-Kamerlid Boris van der Ham en GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent stellen vandaag voor dat de Tweede Kamer na de verkiezingen de (in)formateur voordraagt. Tot nu begint de koningin het formatieproces. Volgens Van der Ham en van Gent hebben kiezers er recht op in het openbaar te zien en te horen wat er met hun stem gebeurt na de verkiezingen.

Formatie opener

D66 en GroenLinks stellen voor dat bij de eerste vergadering van de nieuw gekozen Tweede Kamer een debat plaatsvindt over de uitslag van de verkiezingen. Daar wordt besloten om een kandidaat formateur of informateur aan te wijzen. Deze wordt vervolgens formeel benoemd door de koningin.

Transparanter

Volgens Van der Ham wordt de formatie hierdoor opener en transparanter: "Kiezers geven op 9 juni hun stem en moeten daarna kunnen zien wat er met die stem gebeurt. Afgelopen jaren verschijnen lijsttrekkers na de verkiezingen wel op de tv en in kranten maar lichten hun ideeën over nieuwe coalities niet toe in het parlement. En ze konden dus ook niet kritisch bevraagd worden door andere politici. Dat moet anders."

Tweede Kamer

Van Gent vindt dat de keuze voor een formateur moet komen te liggen waar het hoort, namelijk de Tweede Kamer. Hiermee kunnen kiezers meer invloed krijgen op de formatie van een kabinet. Het is ontzettend belangrijk dat kiezers in een democratie kunnen toezien op zon formatieproces. Zeker in Nederland waarbij een minister-president niet direct gekozen kan worden.

Koningin

De indiener stelt vast dat de formaties van de afgelopen jaren veel complexer zijn dan vroeger. Van der Ham: Eigenlijk was de keuze tot de jaren negentig altijd: wordt het PvdA en CDA of VVD en CDA? Inmiddels zijn er misschien wel vier partijen nodig om een kabinet te vormen. Het aanwijzen van een informateur en formateur wordt een steeds politiekere beslissing. Zon besluit is al snel omstreden en de koningin kan zich niet tegen mogelijke kritiek verdedigen. Daarom is het belangrijk dat de politiek het voortouw neemt.

Verantwoordelijkheid

Van der Ham wijst de kritiek van de hand dat de koningin rust moet brengen na een campagne en de politieke spanningen moet wegnemen: Niet de koningin maar politici moeten tijdens en na de campagne de verantwoordelijkheid voor een werkbare politieke situatie op zich nemen. De indiener wijst erop dat nergens formeel is vastgelegd dat de koningin het voortouw neemt in de formatie en dat koningin Juliana er in de jaren zeventig al eens van afgeweken is.

Lokaal al prima

Van der Ham wijst erop dat dit lokaal al prima gaat: Mensen kunnen deze weken in hun eigen gemeente zien dat politici zelf leiding kunnen geven aan een formatie. In gemeentes formeren politici onder leiding van de grootste partij een nieuw stadsbestuur, zonder dat daar een burgemeester of andere benoemde figuur aan te pas komt.

Van der Ham en Van Gent willen nog voor de verkiezingen het reglement van orde van de Kamer aanpassen, zodat dit na 9 juni kan worden toegepast.