Ministerie van Economische Zaken

Frequentieveiling eind april van start

10 maart 2010 | persbericht | Frequentiebeleid | Telecomwet- en regelgeving | Antennebeleid

De veiling van de vergunningen voor de 2,6 GHz band gaat dinsdag 20 april van start. Met de veiling krijgen nieuwkomers op de markt voor mobiele communicatie een kans en komt er meer keus voor de consument.

Internetveiling

De 2.6 Ghz veiling was najaar 2009 al officieel aangekondigd. Potentiële deelnemers konden zich tot 8 januari inschrijven. In totaal zijn er nu door de uitvoerder van de veiling --Agentschap Telecom-- negen deelnemers toegelaten tot de veiling. De komende weken overhandigen de deelnemers een zekerheidsstelling aan Agentschap Telecom. Ook vindt in vervolg op de proefveiling van 10 december nog een laatste opfrisveiling plaats. De veiling start daarna op 20 april.

Wanneer de veiling is afgelopen hangt af van het verloop van het biedproces. Mogelijk neemt het biedproces enige weken in beslag. Na afloop van de veiling wordt de identiteit van de winnende deelnemers bekend gemaakt. De verwachting is dat de vergunningverlening daarna eind mei / begin juni plaatsvindt, waarna de uitrol kan starten.

De vergunningen worden via internet geveild. Dit betekent dat de bieders aan de veiling kunnen deelnemen vanaf hun eigen werklocatie. Voor Nederland is deze internetveiling op het gebied van Telecom een primeur.

Meer keus en nieuwe diensten voor de consument

Het doel van de uitgifte van deze vergunningen is dat de consument een zo ruim mogelijke keuze krijgt in (breedbandige) mobiele communicatietoepassingen en eventueel nieuwe aanbieders. Met de te verwerven frequentieruimte in de 2.6 GHz-band kunnen (nieuwe) marktpartijen tal van (nieuwe) diensten aanbieden. De frequentieruimte kan gebruikt worden voor o.a. WIMAX en LTE (Long Term Evolution), een snelle variant van UMTS. Met de veiling wordt ruimte gemaakt voor minimaal drie nieuwe mobiele operators op de Nederlandse markt.

Agentschap Telecom

Agentschap Telecom is een belangrijke speler in het elektronische communicatiedomein. De drie hoofdtaken van Agentschap Telecom zijn het verwerven, uitgeven en beschermen van frequentieruimte. Hierdoor kan Nederland zonder storingen naar de radio luisteren, veilig vliegen, draadloos mailen, bellen en TV kijken. Belangrijkste doel van het agentschap is de beschikbaarheid van communicatiemiddelen te garanderen, nu en in de toekomst. Agentschap Telecom is onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken.


Noot voor de redactie,