Gemeente De Ronde Venen


Gemeente brengt lokale economische situatie in kaart

De gevolgen van de wereldwijde economische neergang zijn ook goed merkbaar in de lokale economie. Dat blijkt uit de eerste economische monitor die de gemeente heeft opgesteld. Uit deze stand van zaken van de lokale economie blijkt onder andere dat er de afgelopen kwartalen minder bedrijven zijn gestart en minder woningen zijn verkocht. Ook blijkt uit de cijfers dat er inmiddels sprake is van een licht herstel.

De belangrijkste conclusie uit de economische monitor is dat de effecten van de huidige economische situatie een negatief effect hebben op de verschillende indicatoren. Zo zijn er gemiddeld in 2009 minder bedrijven gestart dan het jaar ervoor, zijn er minder bouwvergunningen aangevraagd, is het aantal woningtransacties afgenomen en is het aantal openstaande vacatures toegenomen. Een stijging is er wat betreft het aantal opgeheven bedrijven, aantal niet-werkende werkzoekenden en het aantal intakes in de schuldhulpverlening. Wat uit de cijfers ook naar voren komt is dat er in het vierde kwartaal van 2009 sprake is van een lichte trendbreuk die er op lijkt te duiden dat de economie weer wat aantrekt. Ten opzichte van eerdere kwartalen is bijvoorbeeld het aantal aangevraagde bouwvergunningen gestegen en het aantal transacties van koopwoningen toegenomen.

Vergeleken met de gemiddelde landelijke situatie, valt een aantal punten op. Zo starten er in De Ronde Venen nog altijd meer bedrijven dan er worden opgeheven, landelijk gezien gaan er juist meer bedrijven over de kop dan er beginnen. Ook daalt de gemiddelde transactiewaarde van een verkochte woning in De Ronde Venen minder snel dan het landelijk gemiddelde. Wat betreft het aantal openstaande vacatures en het aantal niet-werkende werkzoekenden (nww-ers) wijkt het beeld in De Ronde Venen niet af van het landelijk gemiddelde. Wel zijn er in De Ronde Venen procentueel gezien gemiddeld veel minder werkzoekenden onder de bevolking dan het landelijk gemiddelde. Het aantal cliënten Wet Werk en Bijstand laat een redelijk stabiel beeld zien met een lichte stijging. Landelijk is deze stijging veel scherper.

Te downloaden:

* Economische Monitor versie maart 2010_1.pdf (128,77 KB)

Zie het origineel