Gemeente De Ronde Venen


Gemeente houdt zich goed aan eigen servicenormen

De gemeente De Ronde Venen houdt zich goed aan de eigen servicenormen. Dat blijkt uit een inventarisatie die is uitgevoerd op naleving van de servicenormen. Met de servicenormen doet de gemeente concrete beloften aan inwoners over bijvoorbeeld de maximale wachttijd aan de balie of de maximale tijd dat het duurt voordat de telefoon wordt opgenomen.

De gemeente is vorig jaar begonnen met het consequent in beeld brengen of de 85 servicenormen die de gemeente heeft worden nageleefd. In totaal zijn van 64 servicenormen de resultaten gemeten. Voor de overige 21 bleek dat niet mogelijk omdat er bijvoorbeeld geen aanvragen voor bepaalde producten waren binnengekomen.

Uit een rapportage die dinsdag 9 maart door het college van B en W is vastgesteld, blijkt dat bij 81 procent van de meetbare servicenormen een score van 90 procent of meer is behaald. Dit wil zeggen dat 90 procent of meer van de aanvragen binnen de gestelde servicenorm wordt afgehandeld. De gemeente is tevreden over deze score. Voor bijvoorbeeld de wachttijd aan de balie en telefoon en voor veelgevraagde producten als rijbewijs, paspoorten en WMO-voorzieningen, werden scores van ruim boven de 90 procent gehaald. Met andere woorden, inwoners krijgen deze producten vrijwel altijd volgens de geldende servicenorm geleverd.

In 2006 is de gemeente De Ronde Venen begonnen met het opstellen van servicenormen voor haar dienstverlening. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de vaststelling van 85 servicenormen. In 2008 won de gemeente de nationale prijs voor het beste kwaliteitshandvest voor de wijze waarop met de servicenormen wordt gewerkt. Vorig jaar ontving De Ronde Venen een aanmoedigingsprijs voor de wijze waarop de servicenormen in de organisatie zijn verankerd. Gezien de positieve reacties van inwoners en medewerkers gaat de gemeente dan ook verder met het werken met servicenormen. In voorbereiding op de herindeling met Abcoude, wordt besproken hoe het werken met servicenormen vanaf 2011 in de nieuwe gemeente kan worden doorontwikkeld.