Gemeente Veere


Geen verspreiding jodiumtabletten in gemeente Veere

Inwoners van een aantal gemeenten in Zeeland en West-Brabant kunnen sinds half maart jodiumtabletten in huis halen als voorzorgsmaatregel bij een zwaar kernongeval.
Onze gemeente ligt op meer dan 10 km afstand van de kerncentrale in Borssele.
Daarom worden er hier geen preventieve maatregelen genomen. De tabletten liggen wel opgeslagen in depots. Bij een kernongeval is er nog voldoende tijd voor de distributie van de jodiumtabletten. Jodiumtabletten bieden alleen bescherming bij blootstelling aan radioactief jodium, niet tegen andere radioactieve stoffen. Daarom worden bij een kernongeval ook andere maatregelen genomen zoals bijvoorbeeld schuilen of evacuatie. Meer informatie hierover vindt u op www.zeelandveilig.nl.

Meer informatie
Heeft u vragen? Kijkt u dan eerst op de www.zeelandveilig.nl. Op deze website staan tientallen vragen over de uitgifte van jodiumtabletten, het risico van een kernongeval en de werking van radioactiviteit en straling.
Op de landelijke website www.denkvooruit.nl vindt u ook informatie over een kernongeval en over andere voorbereidingen die u kunt treffen voor een mogelijke ramp of crisis.
Voor het geval dat u vragen heeft waar u geen antwoorden op kunt vinden, kunt u contact opnemen met Jeroen Viergever telefoon 555241.

Te downloaden:

* Folder Jodiumtabletten.pdf (719,97 KB)

Zie het origineel