Senternovem

10-03-2010 | Overgangsrecht waterbodems: van Wet bodembescherming naar Waterwet

Met de inwerkingtreding van de Waterwet (Wtw) op 22 december 2009 maken de waterbodems niet langer onderdeel uit van de Wet bodembescherming (Wbb), maar vallen zij onder de Waterwet. Het waterbodembeheer wordt voortaan gereguleerd vanuit het watersysteembeheer. Dit houdt in dat bodem en oevers van oppervlaktewaterlichamen, met uitzondering van drogere oevergebieden, onder de Waterwet vallen. De Wet bodembescherming is nog steeds van toepassing op de landbodem en op drogere oevergebieden. Drogere oevergebieden zijn gebieden die expliciet als zodanig zijn aangewezen in de Waterregeling (voor rijkswateren) of een provinciale verordening (voor regionale wateren).

Overgangsrecht
In het overgangsrecht van de Invoeringswet Waterwet is bepaald dat de Wet bodembescherming van toepassing blijft op sanering die vóór inwerkingtreding van de Waterwet als ernstig én spoedeisend (of voor 2006 als ernstig en urgent) zijn beschikt. Deze saneringen worden onder het oude recht afgerond. Zodra het Wbb-bevoegde gezag (de Minister van Verkeer en Waterstaat of gedeputeerde staten) het evaluatieverslag van de sanering heeft goedgekeurd, vervalt het overgangsrecht en is de Waterwet volledig van toepassing. Voor lopende saneringen die niet een ernstig en spoedeisend geval betreffen, vervallen alle Wbb-beschikkingen. De waterbodemsanering kan natuurlijk gewoon worden afgerond, maar er hoeft geen evaluatieverslag meer gemaakt te worden. Het Wbb-bevoegde gezag is voor die gevallen niet meer bevoegd.

Meer informatie
Voor meer informatie verwijzen wij u naar de rubriek met veel gestelde vragen en antwoorden over de Waterwet en overgangsrecht Wbb, die onderaan deze webpagina te downloaden is. Op de website van de helpdesk water vindt u meer informatie over de Waterwet, zoals wet- en regelgeving, brochures, veel gestelde vragen, etc. Voor meer informatie of vragen over de Waterwet kunt u ook terecht bij de helpdesk water 0800-NLWATER / 0800-6592837 of www.helpdeskwater.nl.