Gemeente Doetinchem

Persbericht, 10 maart 2010

Regionale verkenning bezuinigingen

De komende jaren moeten alle gemeenten flink bezuinigen. Ook de gemeenten uit de regio Achterhoek (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Winterswijk, Montferland, Oost-Gelre, Doetinchem en Oude IJsselstreek). Om de gevolgen van deze bezuinigingen voor de burgers te beperken, onderzoeken de gemeenten de mogelijkheden om bovenlokale voorzieningen op elkaar af te stemmen. Tevens wordt onderzocht of er meer onderlinge samenwerking mogelijk is.

Bovenlokale voorzieningen
Op dit moment organiseren de Achterhoekse gemeenten ieder hun eigen voorzieningen. Hierdoor is er geen optimale spreiding van de bovenlokale voorzieningen, zoals bijvoorbeeld zwembaden en bibliotheken. Door dit soort voorzieningen beter op elkaar af te stemmen, denken de gemeenten dat er mogelijk besparingen gerealiseerd kunnen worden waarbij kwaliteitsverlies beperkt blijft. Of dit ook daadwerkelijk zo is, wordt onderzocht.

Onderlinge samenwerking
De Achterhoekse gemeenten werken nu al op verschillende terreinen samen. Zo worden gezamenlijk aanbestedingen uitgeschreven. Daarnaast werken gemeenten met elkaar samen op automatiseringsterrein. Onderzocht wordt wat de mogelijkheden van verdergaande samenwerking tussen de verschillende gemeenten zijn en wat daarvan het financiële voordeel is.

Gemeenschappelijke regelingen / samenwerkingsverbanden De Achterhoekse gemeenten nemen deel aan verschillende samenwerkingsverbanden. Directe invloed op uitvoering en kosten zijn daarmee naar die samenwerkingsverbanden verlegd. Voorbeelden hiervan zijn de Veiligheidsregio Noord-Oost Gelderland (VNOG) en de regio Achterhoek. Opdracht is te onderzoeken hoe de financiering van deze samenwerkingsverbanden lopen en hoe de gemeenten de begrotingen effectief kunnen beïnvloeden.

Proces
Het onderzoek naar mogelijkheden tot afstemming en samenwerking tussen de Achterhoekse gemeenten wordt gedaan door een ambtelijke werkgroep, waarin van iedere gemeente een medewerker deelneemt. Deze werkgroep heeft geen kaderstellende opdracht gekregen. De werkgroep inventariseert de mogelijkheden en rapporteert hierover in juni aan de colleges van B&W. Hierdoor kan de inventarisatie meegenomen worden bij de totstandkoming van de individuele gemeentelijke begrotingen 2011.