Universiteit Twente


* Kenniswerkers

Eerste bijeenkomst `Preparing for the Future' succesvol

10 maart 2010

Woensdag 24 februari was de eerste gezamenlijke bijeenkomst van het kenniswerkersprogramma `Preparing for the Future' op de Universiteit Twente. Dit project, waarin de UT en Philips Consumer Lifestyle samenwerken, bestaat uit drie onderzoekslijnen gericht op huishoudelijke apparatuur of omgeving.

Op de Universiteit Twente was op 24 februari de eerste bijeenkomst van het kenniswerkersprogramma 'Preparing for the Future' in samenwerking met Philips.
Dit project bestaat uit drie onderzoekslijnen. In het eerste onderzoek kijken de onderzoekers hoe ze het energiegebruik van huishoudelijke apparatuur kunnen minimaliseren. In het tweede onderzoek bekijken wetenschappers hoe ze de afvalstroom van huishoudelijk apparatuur kunnen verminderen. En in het laatste onderzoek onderzoeken ze hoe robots veilig kunnen rondrijden in een huishoudelijke omgeving. De laatste jaren is Philips bezig om onderzoek op te zetten naar deze 'huishoudelijke' onderwerpen. Samenwerking met de UT bestond al op dit gebied. Met dit nieuwe project zal de samenwerking uitgebreid worden en leiden tot valorisatie van kennis.
De bijeenkomst was een groot succes. Gedurende de dag werden de lopende activiteiten en ideeën voor nieuwe activiteiten gedeeld tussen de UT en Philips. De omgeving van het Virtual Reality Lab, de UT onderzoeksthema's in combinatie met uitdagingen in Philips projecten en 'last but not least' het enthousiasme van alle aanwezigen, leidde tot belangrijke verbeteringen van de project charters waaraan de rest van het jaar gewerkt zal worden.

Van de aanwezigen kwamen tal van positieve reacties. Jeroen Blok van de Universiteit Twente: "Het samenwerken in het kenniswerkersprogramma biedt een geweldige kans voor een langdurige relatie tussen de UT en Philips." Ook Michel van Es van Philips ziet de samenwerking zitten: "Samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling via innovatieve projecten is een kans voor zowel de UT als voor Philips. Geen samenwerking leidt tot goede resultaten, maar met samenwerking leidt dit tot bétere resultaten!"
"Deze bijeenkomst heeft het project versterkt en de basis gelegd voor het succes dankzij allen die bijgedragen hebben aan deze dag," concludeert Arno de Vet, projectleider Philips, na afloop van de bijeenkomst.

kenniswerkers

Kenniswerkersregeling
Als onderdeel van de maatregelen tegen de economische crisis heeft het kabinet een 'Kenniswerkersregeling' in het leven geroepen, bedoeld om kenniswerkers voor de Nederlandse industrie te behouden. Bedrijven die tijdelijk, in samenwerking met een kennisinstelling als de UT, kenniswerkers laten werken aan maatschappelijk relevante onderwerpen. De regeling moet niet alleen een impuls geven aan het bedrijfsleven, maar moet ook voorkomen dat de hoogopgeleide kenniswerkers hun heil in het buitenland gaan zoeken en stimuleert de kennisuitwisseling tussen het bedrijfsleven en de kennisinstellingen.