Openbaar Ministerie

Zeven jaar cel voor organisator cocaïnetransport

10 maart 2010 - Landelijk Parket

De rechtbank Rotterdam heeft dinsdag een 45-jarige man uit Paramaribo veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar vanwege de invoer van meer dan 600 kilo cocaïne in 2004. De straf komt overeen met de eis van het openbaar ministerie (OM), dat de man ziet als organisator van het drugstransport.

De drugs werden destijds in de haven van Rotterdam ontdekt in een container met koffie uit Brazilië. Twee gecertificeerde drugshonden van de douane gaven aan dat de zeecontainer verdovende middelen bevatte. Douaniers die met stalen prikkers in de balen prikten troffen een wit goedje aan. Uiteindelijk werden 24 kunststofzakken aangetroffen, waarin zwarte sporttassen met in totaal 633 pakketten cocaïne zaten.

Volgens de rechtbank moet de handel in harddrugs krachtig worden bestreden. De internationale handel in harddrugs is uiterst lucratief. De verdachte heeft zich in de ogen van de rechtbank slechts laten leiden door zijn eigen geldelijk gewin, zonder zich te bekommeren om de maatschappelijke gevolgen van zijn handelen.

Het onderzoek naar het drugstransport is voortgekomen uit een onderzoek naar de betrokkenheid van de noodlijdende luchtvaartmaatschappij Air Holland bij het witwassen van drugsgeld.