Gemeente Delfzijl

Ontwikkelingsmaatschappij Delfzijl in handen van gemeente

Gedeputeerde Pim de Bruijne van de provincie Groningen, algemeen directeur Harry Kremer van Acantus, directeur Jan Kleine van de Ontwikkelingsmaatschappij Delfzijl (OMD) en wethouder Roel van der Molen van de gemeente Delfzijl hebben hun handtekening gezet onder een vaststellingsovereenkomst.

V.l.n.r.: Jan Kleine, Harry Kremer, Pim de Bruijne en Roel van der MolenÂ

Â

Hiermee wordt de huidige samenwerkingsovereenkomst (SOK) afgewikkeld en komen de OMD werkzaamheden onder verantwoordelijkheid van de gemeente. De gemeente en Acantus hebben tegelijkertijd prestatieafspraken gemaakt en ondertekend voor het woningmarktbeleid voor de periode 2010 tot 2014.

Â

De (ver)nieuw(d)e afspraken staan in een prestatieovereenkomst en gaan in algemene zin over gebiedsontwikkeling en herstructurering, maar kent voor beide partijen ook andere ambities.

Â

Enkele taken en ambities van Acantus:

* het realiseren van 78 sociale huurwoningen;
* voor elke huurwoning die langer dan één jaar leegstaat er één slopen;

* bewoners herhuisvesten bij afbraak van hun woningen;
* investeren in duurzaamheid: energiepilot uitvoeren bij twee bestaande huurwoningen om ervaring op te doen om huurwoning energetisch te verbeteren.

Â

Enkele taken en ambities van de gemeente;

* het afnemen en betalen van de door Acantus gesloopte woningen en ondergrond;

* het opstellen van een meerjarenprogramma voor woningbouw;
* het opstellen van stedenbouwkundige ontwerpen voor projecten en deelgebeiden;

* het bouw- en woonrijp maken van nieuwe woonlocaties en te herstructureren locaties;

* het inspannen om maximale overheidsbijdragen en subsidies te verkrijgen;

Â

Met name de ondertekening van de prestatieovereenkomst is belangrijk, omdat de ingezette herstructurering in de gemeente Delfzijl verder gaat onder gezamenlijke inzet van Acantus en de gemeente.

Â

De afspraken houden rekening met het Pact van de Regio Eemsdelta, het Ontwikkelingsperspectief 2030 en de demografische ontwikkelingen.