Belgische Federale Overheid


* De inflatie in België in 2009

De inflatie in België in 2009

Datum: 10 maart 2010

Het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) publiceerde zopas zijn jaarverslag 2009 over het verloop van de inflatie in België. Dit rapport analyseert het inflatieverloop in België voor vijf grote productgroepen:

* energie

* niet-bewerkte levensmiddelen

* bewerkte levensmiddelen

* diensten

* niet-energetische industriële goederen

Het rapport vergelijkt deze cijfers ook met de evolutie van de consumptieprijzen in onze buurlanden.

Hier zijn de voornaamste observaties voor 2009:
* In 2009 bleef het gemiddelde prijspeil in België vrijwel stabiel. Over het volledige jaar werd gemiddeld een nulinflatie opgetekend.
* Net zoals tijdens 2008 werd de inflatie vooral bepaald door het verloop van de energieprijzen. Na de forse prijsstijging in 2008, betaalde de consument in 2009 beduidend minder (- 14 %) voor zijn energieverbruik. Dat was vooral het geval voor motorbrandstoffen en huisbrandolie, maar ook aardgas en elektriciteit werden goedkoper.

* De onderliggende inflatie, die geen rekening houdt met het verloop van energieprijzen en met de prijzen van niet-bewerkte levensmiddelen, kwam in 2009 uit op 2 % tegenover 2,7 % in 2008.
* Voor het tweede jaar op rij lag de onderliggende inflatie in België hoger dan de gemiddelde inflatie in de buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland.

* Diensten werden 2,6 % duurder in vergelijking met 2008.
* Bewerkte levensmiddelen werden 1,7 % duurder in vergelijking met 2008.

Download het Jaarverslag 2009 'Analyse van de prijzen' van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (pdf, 66 p. - 1,18 MB)
Zie het origineel

Meer info over dit jaarverslag vindt u op de website van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie