Gemeente Nuenen


Kinderen in Nuenen laten glas rinkelen



Maandag 8 maart begon de actie âScherven brengen gelukâ op zes basisscholen in Nuenen met een kick off. Wethouder van Beek gaf het startsein op basisschool de Triangel. Hij maakte samen met de kinderen muziek met glas. Daarna stelden de kinderen een paar pittige glasvragen. Hoe lang duurt het om een wijnfles te maken? Kun je glas ook thuis maken? De hele maand maart gaan alle basisscholen in Nuenen zelf aan de slag met het onderwerp glas.

Geïnspireerd door glasmuziek

Meteen na de eerste noten glasmuziek van Leticia Bal, riepen de kinderen âWe want more!â. Bij de kick off op alle scholen werden er met Leticia op de flessen en de kinderen klappend, zingend en schuddend met rijst, enkele liedjes ten gehore gebracht. âIk vind het heel leuk dat je met glas muziek kan maken. De muziek is erg mooiâ, vertelt Cloé Marechal, leerlinge van groep 7 op basisschool de Triangel. De glasmuziek inspireerde kinderen om glas te hergebruiken. âDoor glas bijvoorbeeld als muziekinstrument te hergebruiken, vermijden we een grote berg afval onder de grondâ, legde wethouder van Beek uit.

Â

Les over glas

Op alle basisscholen werd er naast de workshop glasmuziek maken ook een glasles gegeven. Moire Mahabier van gemeente Nuenen vertelde de kinderen over de situatie in Nuenen. âIn Nuenen halen we per jaar 38 kilo glas per persoon op. De glasproductie van alle kinderen bij elkaar, veroorzaakt dan een grote berg glas die gerecycled kan wordenâ. Nancy Zijdenbos van het Natuur- en Milieueducatiecentrum vertelde over het ontstaan en het gebruik van glas. Als afsluiting kregen de kinderen een quiz. Per klas vormden er panels die luid door hun klasgenoten werden aangemoedigd. De winnende klas nam een oorkonde in ontvangst.

Glasactiviteiten in Nuenen

De hele maand organiseert gemeente Nuenen verschillende activiteiten rondom glas. Alle basisscholen in Nuenen kunnen zelf aan de slag met het lesmateriaal uit de Toolkit Glas. Ook kunnen klassen een bezoek brengen aan de Milieustraat en aan de glastentoonstelling in de Nuenense bibliotheek. Als afsluiting van de actie is er een kleur- en glassongwedstrijd rondom glas waaraan alle scholen kunnen deelnemen.

Â

Gouden Glasbak ingezet voor glaseducatie

Gemeente Nuenen organiseert de actie âScherven brengen gelukâ omdat zij in 2007 de Gouden Glasbak won. De gemeente zamelde hiervoor het beste glas gescheiden in. De prijs heeft zij ingezet voor glaseducatie op alle basisscholen in Nuenen.Â

Â