Nieuw-Vlaamse Alliantie


In een land zonder principes kan blijkbaar alles (10/03/10)

N-VA-Kamerlid en lid van de commissie Buitenlandse Zaken Peter Luykx vindt het onverantwoord dat de koning de onafhankelijkheid van Congo mee gaat vieren. Op die manier legitimeert België één van de meest corrupte regimes ter wereld, iets wat veel zegt over het ethisch gehalte van de Belgische politieke klasse. Dit is een totaal verkeerd signaal, want zo legitimeer je het regime in Congo, terwijl iedereen het er over eens is dat het hier om een rampzalig en corrupt regime gaat, aldus Luykx. Hier wordt geen enkele Congolees beter van, integendeel. De N-VA heeft altijd de visie van de vorige minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht gesteund, een politicus die wel nog bepaalde principes voorop durfde te stellen. Luykx begrijpt dan ook niet dat de liberalen die lijn niet hebben durven doorzetten.

De Belgische excellenties, en de Franstalige vice-premiers op kop, hebben de voorbije weken en maanden de vloer plat gelopen bij Kabila. Ethische beginselvastheid is in deze regerende klasse ver te zoeken, maar nu gaat men toch echt wel héél ver. Corruptie, etnische slachtpartijen, plunderingen, rebellie, slavernij, verkrachtingen, kindsoldaten Een rapport van het Human Security Report Project van Simon Fraser University in Canada berekende dat tussen 1998 en 2008 niet minder dan 5,4 miljoen Congolezen gestorven zijn aan oorlogsgerelateerde incidenten. Dit maakt van Congo het conflict met de hoogste dodentol sinds WO II.

Huidig minister van Buitenlandse Zaken vindt dat het bezoek van de koning aan Congo symbool staat voor de verbeterde relaties tussen België en Congo. Peter Luykx: Verbeterde relaties? Met zulk regime wil ik zelfs geen goede relaties hebben. Het regime van Congo is door en door ziek. Niet alleen de N-VA zegt dat. En niet alleen Karel De Gucht zegt dat. Diezelfde analyse werd gemaakt door de VN-mensenrechtencommissie en door Human Rights Watch. En de hele Europese Commissie stond pal achter De Gucht toen hij deze analyse maakte.

Maar voor het Belgisch buitenlands beleid is Congo een troeteldier geworden. Deze Belgische regering doet er alles aan om het regime in Kinshasa te legitimeren, aldus Luykx. In feite hebben we verschillende ministers van Buitenlands beleid. Voor elke beweging die Vanackere doet, zijn er meteen drie tegenbewegingen van de Franstaligen. Vanackere staat erbij en kijkt ernaar.

Peter Luykx: Van Open Vld begrijp ik niet dat ze de lijn Karel De Gucht niet langer gevolgd heeft. Kabila mag ongestraft de Belgische eurocommissaris persona non grata verklaren en hem uitschelden voor racist. Meer nog, Kabila krijgt nog extra ontwikkelingsgeld als cadeau er bovenop. En als kers op de taart wordt nu zelfs de koning naar Congo gestuurd als ultiem eerbetoon aan dit corrupte regime! België maakt zich compleet belachelijk op het internationale toneel.

Auteur:
Peter Luykx
Kamerlid N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Valerie Van Peel, fractiewoordvoerder N-VA Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: valerie.vanpeel@n-va.be
Url: www.n-va.be