Provincie Noord-Holland

Provincie stimuleert omschakelen naar biologische landbouw

10 maart 2010 - Nieuwsartikel

Noord-Hollandse boeren die in 2010 willen omschakelen naar biologische landbouw kunnen hiervoor subsidie aanvragen bij de provincie Noord-Holland.

Gedeputeerde Staten hebben besloten 250.000 euro subsidie beschikbaar te stellen voor het ondersteunen van omschakelende boeren. Aanvragen moeten vóór 4 mei 2010 worden ingediend.

De provincie heeft zich tot doel gesteld dat in 2011 7% van het landbouwareaal biologisch is. Hiervoor is de Uitvoeringsregeling omschakeling biologische landbouw Noord-Holland in het leven geroepen. Afgelopen twee jaar zijn met behulp van deze regeling al 10 ondernemers omgeschakeld naar biologische landbouw. Ook veehouder Jan de Wit uit Assendelft wil gaan omschakelen naar biologische melkveehouderij en een aanvraag voor de regeling indienen. Meer informatie daarover staat in dit interview met Jan en zijn ouders.

Subsidievoorwaarden
De subsidie is bedoeld voor kleine en middelgrote ondernemingen die willen omschakelen naar de biologische productiemethode en kunnen aantonen dat er voldoende afzetmogelijkheden zijn. Voor subsidie komen kosten in aanmerking als de bouw, verwerving of verbetering van onroerende goederen, de koop of huurkoop van machines en materieel en algemene kosten voor omschakelplannen, adviseurs en opleidingen. De provincie betaalt maximaal 40% van de te subsidiëren kosten.

Ondernemers die omschakelen naar biologische landbouw moeten tijdens de omschakelingsperiode twee jaar volgens de biologische richtlijnen werken, voordat hun producten als biologisch kunnen worden verkocht. Bovendien zijn bij omschakeling aanpassingen in de bedrijfsvoering nodig. Meer informatie over de voorwaarden en de aanvraag is te vinden op het subsidieloket van de provincie.

Biologisch ondernemen
Er zijn goede kansen voor gangbare boeren en tuinders die de overstap willen maken naar de biologische landbouwmethode. In 2009 is het project âBiologisch ondernemen in Noord-Hollandâ gestart. Nieuwe omschakelaars worden tijdens het omschakelingstraject van begin tot eind begeleid.

Boeren die aan omschakelen denken, kunnen zich laten informeren over de mogelijkheden op www.biologischondernemen.nl of contact opnemen met projectleider Maria van Boxtel, telefoon 06 5359 3188.
---