Abvakabo FNV zet in op 1,25 procent loonsverhoging voor cao Jeugdzorg

10/03/2010 16:37

ABVAKABO FNV

Woensdag 10 maart heeft Abvakabo FNV de inzet voor de onderhandelingen voor de nieuwe cao Jeugdzorg bekend gemaakt aan de werkgevers. De bond zet in op een eenjarige cao en een salarisverhoging van 1,25 procent. Bij deze salariseis gaat de bond ervan uit dat er daarnaast afspraken gemaakt worden over werkgelegenheid, scholing en opleiding. Als dat niet het geval blijkt, wordt de structurele salariseis naar boven bijgesteld.

De Jeugdzorg is volop in beweging en zal de komende tijd ook in beweging blijven. Werkgevers- en werknemersorganisaties hebben als gezamenlijke doelstelling om werknemers te werven en te behouden. Vanuit dat oogpunt is het cruciaal dat de Jeugdzorg voor werknemers bekend staat als aantrekkelijke branche. Werknemers moeten zich professioneel en persoonlijk kunnen ontwikkelen. Op die manier kan de branche zich positief onderscheiden ten opzichte van andere spelers op de arbeidsmarkt.

Er moet daarom onder andere structureel aandacht komen voor het terugdringen van de werkdruk. In 2008 is een afspraak gemaakt om een plan van aanpak op te stellen om de werkdruk te verminderen. Abvakabo FNV vindt dat deze afspraak wederom in de cao moet worden opgenomen. Arbeidsvreugde en meer zeggenschap over het eigen werk moeten hierbij de leidraad zijn.

Het is daarnaast van belang werknemers weerbaar en wendbaar maken bij het verrichten van werk, door onder meer sectoroverstijgende scholing te ondersteunen ten behoeve van de arbeidsmarktpositie. Naast het huidige opleidingsbeleid moeten er daarom concrete afspraken in de cao worden gemaakt over individuele scholing- en ontwikkelingsmogelijkheden. Ook het verder vormgeven van een goed inwerkbeleid in de sector heeft prioriteit. Een goede inwerkperiode voorkomt een deel van het verloop onder het personeel in de Jeugdzorg.

De werkgevers hebben vandaag aangegeven dat zij uitgaan van een totale ruimte van 0,28 procent voor het hele pakket aan arbeidsvoorwaarden. Deze inzet staat ver af van die van Abvakabo FNV. De bond maakt zich dan ook op voor stevige onderhandelingen.